Ellen Van Dijk wint Madrid Challenge, Giorgia Bronzini besluit carrière in stijl

Ellen van Dijk heeft de Madrid Challenge gewonnen. De Nederlandse tempobeul van Sunweb maakte onderdeel uit van een kopgroep die vooruit bleef in de door de afzwaaiende Giorgia Bronzini gewonnen tweede etappe en kon daardoor het klassement winnen.

Ellen van Dijk

Na de gisteren door Team Sunweb gewonnen ploegentijdrit - een voorbode voor de aanstaande wereldkampioenschappen in Innsbruck? - was het in La Madrid Challenge by La Vuelta tijd voor het traditionele criterium in de Spaanse hoofdstad. Er konden nog maximaal 50 bonficatieseconden worden gepakt, dus de Nederlandse Women's WorldTour-formatie was niet bij voorbaat zeker van de eindzege. 

Twee Nederlandse dames maakten vroeg in de koers het mooie weer. Aafke Soet was van de partij namens koerssponsor WNT en ook Rozanne Slik (FDJ - Nouvelle Aquitaine - Futuroscope) zat erbij, net als Belgisch kampioene Annelies Dom (Lotto-Soudal) en Lucía González van (Bizkaia-Durango).

Deze groep kreeg echter niet de vrijheid om voor de zegebloemen te strijden. Een groter vluchtgezelschap mocht wel een gooi doen naar de overwinning. Vanuit die groep had Ellen van Dijk de beste papieren om de tweedaagse op haar naam te schrijven, en dat deed ze ook. De Woerdense tijdritspecialist pakte onderweg nog enkele boniseconden, waardoor ze helemaal zeker was van de eindzege als de grote groep vooruit zou blijven.  

Van Dijk wint voor het eerst een meerdaagse Women's WorldTour-wedstrijd.

De voorgift van de voortvluchtigen liep in de laatste kilometers sterk terug, maar de koploopsters mochten het desondanks onder elkaar uitvechten. Aanvallen van onder meer Winanda Spoor (WNT Rotor), Malgorzata Jasinska (Movistar), Coralie Demay (FDJ) en Olga Zabelinskaya (Cogeas - Mettler) werden in de slotfase teniet gedaan, waarna er op de laatste Europese koersdag in de Women's WorldTour om de zege moest worden gespurt.

Tweevoudig elitewereldkampioene Giorgia Bronzini bezorgde zichzelf in die sprint een gedroomd afscheidscadeau. De legendarische Italiaanse wielrenster, die volgend jaar in de ploegwagen van de vrouwentak van Trek onder meer Ellen van Dijk onder haar hoede krijgt, haalde het in haar allerlaatste wedstrijd als beroepswielrenster nipt voor Sarah Roy (Mitchelton-SCOTT). Good old Charlotte Becker (Hitec Products) tekende als derde dertigplusser voor een plek op het podium.

Het einde van een lange, succesvolle carrière: Giorgia Bronzini grijpt haar laatste kans met beide handen aan.