Fabio Jakobsen maakt kwintet zeges in debuutjaar vol in Slowakije

Het feest kan maar niet op voor Quick-Step Floors dit wielerjaar. Dankzij Fabio Jakobsen en Julian Alaphilippe staat de zegeteller van de Belgische WorldTour-ploeg na de Ronde van Slowakije namelijk op 66.

Fabio Jakobsen
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Gisteren was de Nederlandse neo-prof al dichtbij zijn vijfde seizoenszege in de vierde etappe van de Okolo Slovenska, zoals de 2.1-koers door Slowakije officieel heet. Matteo Pelucchi (Bora-Hansgrohe) was hem toen echter te snel af. Maar vandaag nam Jakobsen op gepaste wijze revanche.

Aan het einde van de 162 kilometer lange afsluitende rit gaf Jakobsen de Italiaan het nakijken in de straten van Galanta. Eerder dit jaar pakte Jakobsen al zegebloemen in de Binck Bank Tour, de Fjordenronde, Nokere Koerse en de Scheldeprijs.

Jakobsen was niet de enige die namens de ploeg van Patrick Lefevere de champagne mocht ontkurken. Julian Alaphilippe verzekerde zich namelijk van de eindzege. De 26-jarige uit Saint-Amand-Montrond greep de macht in de eerste etappe, een bergrit naar het skioord Štrbské Pleso. In het restant van de ronde kwam zijn leiderstricot niet meer in gevaar. Eerder had Bob Jungels in Poprad ook al de proloog op zijn naam geschreven.

De eindzege in de Slowaakse meerdaagse betekent voor Alaphilippe zijn tweede succes in een ronde in korte tijd. Vorige week liet hij zich in hartje Londen namelijk huldigen als eindwinnaar in de Ronde van Groot-Brittannië.

De stuiterbal heeft daarmee in ieder geval laten zien dat het voor de aanstaande wereldkampioenschappen in Innsbruck met de vorm wel goed zit. Alaphilippe is in Oostenrijk één van de speerpunten van de Franse equipe. 

Mocht het WK geen succes blijken te zijn mag Alaphilippe alsnog spreken van een geslaagd seizoen. Hiervan getuigen onder meer winst in de Waalse Pijl en de Clásica San Sebastian. Daarnaast pakte de puncheur twee etappes én de bolletjestrui in de jongste Tour de France. Ook in de Ronde van het Baskenland, Colombia Oro y Paz en het Critérium du Dauphiné was hij succesvol.