Kruijswijk verspeelt podium in Andorra, Yates stelt eindzege Vuelta veilig

De twintigste en voorlaatste etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Enric Mas. Op de steile slotklim naar de Coll de la Gallina wist hij Miguel Angel López te verslaan. Steven Kruijswijk kon niet volgen en moest zijn podiumplek inleveren.

Simon Yates
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Enric Mas Enric Mas
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Bauke Mollema was opnieuw mee in de kopgroep. Ook zuiderbuur Thomas De Gendt zocht zijn heil bij de vluchters en dat had alles te maken met de bergtrui. Deze ultrazware koninginnenrit was namelijk de ultieme mogelijkheid voor hem om de bergtrui veilig te stellen. Dat deed hij met glans, want op vrijwel iedere klim onderweg pakte hij de volle buit mee. 

Op de Coll de Beixalis spatte de kopgroep echter uiteen. Snel daarna werden de laatste renners van de vroege vlucht ingelopen door het inmiddels flink uitgedunde peloton. 

Spanning op de slotklim

Al snel na de voet van de laatste klim van de dag, de Coll de la Gallina, moest Steven Kruijswijk lossen. Ook Alejandro Valverde kon het hoge tempo in de groep der favorieten niet bijbenen. Nummer 6 van het klassement Nairo Quintana liet zich daarna uitzakken om zijn Spaanse kopman bij te staan in de achtervolgende groep.

Terwijl Kruijswijk steeds meer tijd verloor, versnelden zijn naaste concurrenten Enric Mas en Miguel Angel López. Beiden aasden op het podium en nu Valverde én Kruijswijk gelost waren, werden hun kansen groter. Eindwinst zat er niet in, want Simon Yates had opnieuw sterke benen. Hij kon de twee talenten wel niet bijbenen, maar opnieuw pakte de Brit tijd op de overige favorieten.

In de slotkilometer werd het nog spannend om wie de ritzege zou pakken. Het eindigde zelfs in een heuse eindsprint, waarin Mas overduidelijk het beste eindschot had. Hij wint de voorlaatste etappe, terwijl Simon Yates de eindzege in deze Vuelta a España glansrijk veiligstelt. Kruijswijk kwam 38 seconden te laat over de finish om het podium te behouden. Hij eindigt als vierde in het eindklassement.