Wallays ontloopt massasprint en wint Vuelta-rit

Etappe 18 in de Vuelta a España draaide niet uit op een massasprint, want Jelle Wallays bleef de meute voor. Simon Yates gaat als leider het slotweekend in.

Wallays
  • Jelle Wallays Jelle Wallays
  • Simon Yates Simon Yates

Na zeventien ritten hing het rode kleinood dat we de leiderstrui noemen nog altijd rond de Britse schouders van Simon Yates. Had hij nummer twee Alejandro Valverde in de tijdrit daags na de rustdag een dreuntje verkocht van zeven tellen, gister kreeg de renner van Mitchelton-Scott op zijn beurt een tikje van El Imbatido van acht seconden; zodoende was het verschil tussen hen 25 seconden voor aanvang van de achttiende etappe.

Dat verschil zou normaal gesproken ook niet kleiner of groter worden in rit 18, want dat betrof een volledig vlakke etappe van Ejea de los Caballeros naar Catalonië, Lleida om precies te zijn. Dus was er weer eens een kans voor de sprintkanonnen, voor het eerst sinds de tiende etappe van Salamanca naar Fermoselle.

Quick-Step Floors op kop van het peloton was een logisch gevolg. Met Elia Viviani hadden ze een tweevoudig ritwinnaar binnen hun rangen, twee keer kraaide hij victorie in een sprint met het complete peloton. Door de controle konden maar drie renners wegkomen; Jetse Bol liet zich weer eens zien. De Nederlander van Burgos-BH ging met Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) en Jelle Wallays (Lotto Soudal) aan de haal.

Wel of geen sprint?

Snel kreeg het trio een aantal minuten, maar de Vlaamse formatie van Patrick Lefevere liet de teugels niet vieren. Echt dicht rijden deden de blauwe mannen het echter ook niet, waardoor de drie met nog 20 kilometer te koersen nog twee minuten hadden. Een versnelling van Trek-Segafredo haalde er een half minuutje af, maar de dalende lijn richting Lleida zorgde ervoor dat de achterstand van het peloton niet heel snel omlaag ging.

Met een minuutje reden de drie onder de boog van de tien kilometer door. Op zeven kilometer van de streep werd Bol gewoon los uit de wielen gereden door zijn twee medevluchters. Dat onze landgenoot het niet zou bolwerken was dus zeker. 

De andere twee hielden stug vol. Met 30 seconden voorgift hadden ze nog maar 4 kilometer af te leggen. 2 kilometer later waren er maar tien tellen afgedaan door het peloton en dus leek het af te stevenen op een sprint-à-deux. Peter Sagan ging vanuit het peloton heel vroeg aan, maar kon het gat op de twee niet dichten. Jelle Wallays was de gelukkige in de sprint met twee.