HomeVuelta a EspañaWoods wint op steile Vuelta-klim, Kruijswijk valt van podium

Woods wint op steile Vuelta-klim, Kruijswijk valt van podium

Michael Woods van EF Education First kwam als eerste boven op het Balcón de Bizkaia om de zeventiende etappe van de Vuelta a España bij te schrijven op zijn erelijst. Steven Kruijswijk moest zijn derde plaats in het klassement afstaan.

Daags na de rustdag had Simon Yates zijn leiding in de Vuelta a España verstevigd. Hoewel de 1 meter 72 'korte' Brit maar 59 kilo weegt, reed hij opnieuw een uitstekende tijdrit. De dertiende plaats leverde hem 7 seconden tijdwinst op ten opzichte van nummer twee Alejandro Valverde en van zijn concurrenten waren enkel Steven Kruijswijk en Enric Mas sneller.

De zeventiende etappe was er weer een voor de klimmers. De aankomst lag namelijk op het Balcón de Bizkaia, ook wel bekend als de Monte Oiz. Met de start in Getxo wist iedere wielerliefhebber dat we aanbeland waren in het Baskenland, de meest wielergekke streek van Europa. 

Dat motiveerde, met name bij de Basken in het peloton. Jonathan Castroviejo en Omar Fraile waren twee vaak geziene gezichten in het begin van de etappe bij het opzetten van de vroege vlucht. Na een strijd van vijftien kilometer kwam een groep van uiteindelijk 26 renners los. Leuke namen? Zeker. Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Thomas De Gendt, Michael Woods, Rafal Majka en Dylan Teuns, om er zo maar een paar te noemen.

Twee voor de prijs van één

Acht minuten kregen ze halverwege de etappe van de troepen van Mitchelton-Scott. Dat de aanvallers voor winst aan het koersen waren, leek toen al wel duidelijk. Toch probeerde de kleine ploeg Euskadi-Murias – wellicht had het vleugels door de ritwinst van Óscar Rodríguez op de steile flanken van La Camperona – het gat met de 26 te verkleinen. Immers waren ze toch in hun eigen streek aan het fietsen.

In een twintigtal kilometers reden de Basken drie minuten van de achterstand weg, maar met nog vijf minuten over leek het allemaal een maat voor niets. Terwijl De Gendt virtueel de bergtrui overnam van de zieke Luis Ángel Maté, sloop ook Mollema steeds dichter in het klassement voor de blauwe bolletjestrui.

Ultrasteil

De eerste vluchter die aanviel op de slotklim was Simon Clarke. De winnaar van de vijfde rit kreeg wat ruimte van zijn medevluchters, maar werd bijgebeend door Alessandro De Marchi in dienst van Teuns. Achteraan werd het tempo gevoerd door Astana voor Miguel Ángel López. 

Teuns versnelde en kreeg Woods mee. Terwijl Nairo Quintana moest lossen, viel ploeggenoot Alejandro Valverde aan in de groep der klassementsrenners. Adam Yates maakte het tempo voor zijn tweelingbroer, om El Imbatido terug te halen. 

Vooraan kwam David de la Cruz aansluiten bij de Belg en Canadees, terwijl ook Majka niet ver was. In de slotkilometer ging Majka aan, maar hij werd snel gecounterd door Woods. Ook Teuns probeerde, maar werd op afstand gezet door de Canadese klimmer. Teuns kwam kort voor de meet nog extreem dicht, maar Woods won.

 

 

Steven Kruijswijk was de volgende die de rol moest lossen bij de favorieten. De mist zorgde voor veel verwarring, maar Valverde wist nog acht seconden terug te pakken op de Britse leider. Zo had de Spanjaard zijn verlies van de tijdrit weer terug gewonnen. Kruijswijk verloor een minuut op Valverde en Mas, kort achter hem eindigde Quintana.   

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....