Julius Johansen wint duel met Ide Schelling in opener Olympia's Tour

De juniorenwereldkampioen van 2017 heeft in Assen de eerste rit van Olympia's Tour op zijn naam weten te schrijven. Julius Johansen rekende in de straten van de Drentse hoofdstad af met Ide Schelling, met wie hij in de finale op sjouw was gegaan.

Julius Johansen
  • Ide Schelling Ide Schelling

Assen had net als de afgelopen twee jaar de eer om de eerste rit van de prestigieuze Nederlandse toekomstronde te ontvangen. De opener werd gekenmerkt door de aanwezigheid van wind keien. En in het vlakke Noord-Nederlandse land werd zelfs al een eerste bergsprint neergelegd, ook al was het peloton na het ronden van de 'beklimming' van de Hondsrugweg bij Gieten slechts 14 meter boven NAP. David Dekker greep daar handig de eerste bolletjestrui.

Naar goede traditie was de etappe direct een nerveuze. Het peloton spatte diverse keren uiteen en het werd dan ook geen massasprint op het Regionaal Wielercentrum Noord-Assen. Uit de voorste groep van 35 man wisten zich acht renners af te scheiden vlak voor de flinten op de Steenhopenweg op zo'n 25 kilometer voor de finish onder de wielen van de coureurs schoven.

Twee renners wisten uiteindelijk nog uit deze groep te ontsnappen. Julius Johansen, en dit seizoen winnaar van de Deense wegwedstrijd voor beloften, nam Ide Schelling van SEG Racing Academy mee op sleeptouw. De Nederlander was in de sprint-à-deux niet opgewassen tegen de snelle Deense benen, waardoor Johansen de eerste leiderstrui mag aantrekken in de 66ste editie van de rittenkoers.

Olympia's Tour blijft morgen ook in Drenthe. Na een ronde van 120 kilometer door het oosten van de provincie komt het peloton weer terug in startplaats Drenthe. Daar moeten er nog twee lokale omlopen worden afgelegd, waardoor de rit uitkomt op een lengte van 160 kilometer.