Floortje Mackaij breekt kaak op twee plaatsen bij val op training

Over anderhalve week wilde Floortje Mackaij met haar Team Sunweb-ploegmaats een poging doen om net als vorig jaar wereldkampioen te worden op de ploegentijdrit. Voor de 22-jarige Woerdense gaat dit feest na een val op training echter niet door.

Floortje Mackaij
  • Team DSM Team DSM

Gisteren kwam Mackaij namelijk ten val op training na een botsing met een voetganger, zo meldt haar werkgever. "Gelukkig was mijn vader bij me, en ook de ambulance was snel ter plaatse", schrijft de jonge renster op social media. Bij nader onderzoek in het Sint Antonius ziekenhuis in haar woonplaats Woerden werd een kaakbreuk op twee plaatsen vastgesteld.

"Er is nooit een goede timing voor zulke dingen", vervolgt de Sunweb-renster. "Maar het is extra jammer dat ik nu de Madrid Challenge (de tweedaagse Women's WorldTour-koers in het slotweekend van de Vuelta a España, red.) en het wereldkampioenschap ploegentijdrijden moet missen." In beide wedstrijden wordt ze vervangen door Liane Lippert.

De mondiale chronoproef was voor Mackaij één van de grootste doelen van het wielerseizoen. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van de zeskoppige formatie die in het Noorse Bergen de wereldtitel in deze discipline veroverde.

Mackaij is vanochtend succesvol geopereerd en naar eigen zeggen maakt ze het goed. "Het worden een paar zware weken, maar ik weet dat ik sterker terug zal komen. Binnenkort zal ik ik weer lachen", sluit ze haar relaas af. Het is nog onzeker wanneer Mackaij weer aan fietsen mag denken. 

De 22-jarige krullenbol mocht dit jaar drie keer als eerste de finishlijn passeren. Zo pakte de klassiekerspecialiste begin maart de zegebloemen in de Omloop van de Westhoek - Memorial Stive Vermaut. In de Tsjechische Tour de Feminin graaide ze twee etappezeges mee. Verder reed ze met haar ploeg recentelijk nog naar de overwinning in de ploegentijdrit van de Ronde van Noorwegen.