Michael Matthews sprint naar Canadese dubbel

Montréal heeft in de negende editie van haar WorldTour-koers Michael Matthews als winnaar mogen verwelkomen. De Sunweb-renner was net als in Québec de beste in de spurt.

Michael Matthews
  • Afbeelding van Michael Matthews Michael Matthews

Na de door Michael Matthews gewonnen Grote Prijs van Québec waren alle ogen vandaag wederom op de Australische kopman van Team Sunweb gericht. De zwart-witte formatie moest dan ook het leeuwendeel van het werk opknappen.

Na een resem aanvallen in de finale werden de sprinters toch gewoon in stelling gebracht. Matthews was niet ideaal geposteerd toen de meute de laatste rechte lijn opdraaide. Maar Bling toonde zich dankzij een goed gevoel voor timing andermaal een klasse apart. Hij passeerde Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) in de laatste meters met speels gemak.

Matthews is in de geschiedenis van de Canadese stadsklassiekers de tweede die beide races in hetzelfde jaar weet te winnen. Landgenoot Simon Gerrans deed hem dit kunststukje in 2014 al voor.   

Net als afgelopen vrijdag mocht Greg Van Avermaet mee het podium op. Voor de BMC-Belg was er nu een derde plaats weggelegd. Timo Roosen reed namens LottoNL-Jumbo naar een vijfde stek. In Québec werd de man uit Goirle vierde, wat zijn beste resultaat ooit was in een WorldTour-koers.

De 195 kilometer lange koers die het Canadese tweeluik afsloot werd gekruid door een lange ontsnappingspoging van vier thuisrijders en een man uit Wales. De Gemenebest-alliantie bestond uit Hugo Houle (Astana), Nigel Ellsay (Rally Cycling), Adam Roberge (Canadese selectie), Owain Doull (Sky), de enige van de andere kant van de plas afkomstige renner.

In de tweede van zestien ronden ging het vijftal op het golvende parkoers op avontuur. Op 28 kilometer van de streep was hun sprookje echter voorbij. Matej Mohoric (Bahrain Merida), Jan Polanc (UAE Team Emirates) en Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) namen het stokje over, maar op net na het luiden van de bel was ook dit drietal eraan voor de moeite.

Tim Wellens (Lotto-Soudal), James Knox (Quick-Step Floors) en Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) probeerden nog een beslissing in hun voordeel te forceren. De beloftenwereldkampioen van 2017 werd als laatste ingerekend, waarna de door Michael Matthews gewonnen groepssprint volgde.