Nadat Iván Garcia Cortina van Bahrain Merida als laatste der vroege voortvluchtigen was gegrepen kon de strijd om de ritzege tussen de klassementsmannen losbarsten. Maar ook voor de Spanjaard bij de kladden was gevat waren er al slachtoffers te melden. Zo viel ex-rodetruidrager Michal Kwiatkowski tijdens een afdaling. De Pool van Team Sky greep naar zijn ribbenkast, maar kon zijn weg wel vervolgen.
? ¡¡Caída!! | Crash!!
— La Vuelta (@lavuelta) 9 september 2018
? @kwiato & @AlexGeniez #LaVuelta18 pic.twitter.com/nFRvMTacmi
Kelderman kraakt, Kruijswijk houdt stand
Wilco Kelderman was ook één van de slachtoffers, maar de Nederlander viel voor de verandering gelukkig eens niet. Al vroeg op de mythische slotklim was de koek simpelweg op voor de Sunweb-kopman: hij moest lossen uit het elitegezelschap en hij zou vier minuten prijsgeven op de winnaar van de rit en hij kan een dichte ereplaats in het klassement definitief uit zijn hoofd zetten. "Ik ben niet goed genoeg", concludeert de Nederlander in gesprek met NOS. "Ik kom koershardheid tekort en met deze voorbereiding is het allemaal net even te zwaar."
Steven Kruijswijk kon op eigen tempo wel bijblijven op de in nevelen gehulde flanken van de berg. De man van LottoNL-Jumbo ging niet mee met alle versnellingen in de groep der favorieten, en dit bleek een wijs besluit. "Ik werd gek van die tempowisselingen. Daarom bleef ik er ook achter rijden. Volgens mij deed Yates het erom", vertelt de Brabander na afloop van de etappe aan NOS.
In de voorste groep besluit Kruijswijk de etappe als nummer vijf, met enkel Yates En López die een paar tellen op de Nederlander zouden pakken. "Tot een kilometer onder de top moest ik alles geven. De rest loopt niet heel veel op me uit, dus het was uiteindelijk een goede dag", besluit de nummer vijf van de jongste Tour de France zijn relaas.
Pinot completeert trilogie
De inrekening van Garcia Cortina op goed zeven kilometer van de streep was voor Miguel Ángel López reden om eens de benen te testen. De demarrage van Thibaut Pinot met nog zes kilometer de koersen bleek even later echter een meer succesvolle ontsnappingspoging.
De Franse rasklimmer liet alles en iedereen achter zich en hij zou al snel uit het zicht verdwijnen. Dit mede met dank aan de steeds dichter wordende mist, maar ook dankzij zijn strakke tempo. Pas na de finish zou hij weer worden teruggezien door zijn concurrenten.
Pinot heeft nu ritzeges in alle grote rondes te pakken. Vorig jaar pakte hij een Giro-etappe in Asiago. In de Tour de France was de Vogezenaar al twee keer succesvol: in 2012 opende hij zijn rekening in Porrentruy en drie jaar later kwam hij als eerste boven op Alpe d'Huez. Hij schuift daarnaast op naar plek zeven in de algemene rangschikking.
Yates opnieuw als leider de laatste rustdag in
López deed in extremis nog een poging om tijd terug te pakken op Yates en co., maar veel schade kon hij niet aanrichten. Even achter 'Superman' maakte de rodetruidrager de top drie vol. Valverde ging Kruijswijk nipt vooraf. De rosse Brabander bezet in het tussenklassement dezelfde plaats als in de daguitslag: vijfde op 1'29" van Yates.
Achter Quintana was het wel een groot slagveld. Rigoberto Urán kreeg bijna een minuut aan de broek, maar voor hem viel de schade nog relatief mee. Ion Izagirre verloor 1'49", Tony Gallopin kukelde dankzij bijna drie minuten tijdverlies uit de top tien, Wilco Kelderman kwam op vier minuten van de winnaar over de streep en Fabio Aru (de op revanche beslute Vuelta-winnaar van 2015) werd zelfs op meer dan vijf minuten afgeklokt.
Na een rustdag wordt de 73ste Ronde van Spanje hervat met een individuele tijdrit van Santillana del Mar naar Torrelavega over 32 kilometer. In de laatste week van de derde en laatste grote ronde van het seizoen begint Simon Yates net als in de jongste Giro d'Italia als eerste der klassementsrenners.
Een serieuze inzinking in de koninginnenrit zou er uiteindelijk voor zorgen dat hij zijn Maglia Rosa kwijt zou raken. De Brit van Mitchelton-SCOTT hoopt uiteraard dat dit nu niet gebeurt: "De verschillen in het klassement zijn nog altijd erg klein en de tijdrit zou wel eens beslissend kunnen zijn", verkondigt hij in het flashinterview. "Ik voel me goed en als mijn benen zo blijven ben ik een gelukkig mens. Maar ik kijk allereerst uit naar de rustdag..."
#LaVuelta18- GC after Stage 15 pic.twitter.com/cyWlSL4g65
— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) 9 september 2018
De vlucht van de dag kwam pas na 35 kilometer tot stand. Naast de reeds genoemde Ivan Garcia Cortina (Bahrain Merida) waren ook usual suspects Nicolas Roche (BMC Racing Team), Ben King (Dimension Data) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo) weer van de partij. Mollema kreeg in de ontsnapping steun van Fabio Felline, terwijl LottoNL-Jumbo zowel George Bennett als de sterke Danny van Poppel als pionnen vooruit had geschoven.
Imanol Erviti (Movistar), Pierre Rolland (Education First-Drapac p/b Cannondale), Tao Geoghegan Hart (Team Sky), Valerio Conti (UAE Team Emirates) en Nick Schultz (Caja Rural-Seguros RGA) completeerden het gezelschap. Vooral dankzij de werken van Astana werd de voorsprong van de twaalfkoppige kopgroep binnen de perken gehouden. Geen van de coureurs kon onderweg serieus dromen van dagsucces en op de laatste klim van de tweede Vuelta-week waren ze er allemaal al snel aan voor de moeite.
Dagsucces blijft voorlopig uit voor Bauke Mollema, maar hij werd wel voor de derde maal deze ronde uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de dag. Daarenboven pakte de Nederlander weer een reeks bergpunten, waardoor hij Cofidis-renner Luis Angel Maté tot op 14 punten is genaderd in het bergklassement.
"Er staan nog vier mannen dichtbij elkaar in de strijd om de bollentrui. Als ik punten kan grijpen zal ik het niet nalaten, maar om dat te doen moet je zeker in de etappe na de tijdrit en in Andorra in de vlucht zitten", weet Mollema. Mocht de Groninger erin slagen om de bergtrui te te winnen zou dat zijn tweede winst in een nevenklassement van de Vuelta zijn. In 2011 mocht hij zich namelijk al eindwinnaar in het puntenklassement noemen.