Matthews veruit de snelste in Grand Prix de Québec

De Grand Prix de Québec is bijgeschreven op de erelijst van Michael Matthews. In de eerste van twee Canadese eendagsklassiekers was de Australiër met afstand de snelste in de sprint bergop.

Matthews
  • Michael Matthews Michael Matthews

Op weg naar de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in Innsbruck vormen ook dit jaar de Canadese WorldTour-wedstrijden een goede voorbereiding. Met de Grand Prix de Québec op vrijdag en de Grand Prix de Montréal op zondag hebben de klassieke renners twee koersen om zich uit te kunnen leven, met de koers in Québec is de minder zware van de twee telkens de opener. 

16 rondes van dik 12 kilometer in en rond de Canadese stad met een aantal korte, venijnige hellingen: mooi werk voor de aanvallers en de punchers. Al snel kwam een groep van vijf renners op kop te liggen, met daarin drie thuis rijdende coureurs. Rob Britton (Rally Cycling), Alex Cataford en Bruno Langlois (Canadese selectie) kregen met de Zuid-Afrikaan Nic Dougall (Dimension Data) en de Israëlier Guy Sagiv (Israel Cycling Academy) een in wielertermen exotisch gezelschap mee.

In het peloton waren vooral Team Sunweb (Michael Matthews) en Astana (Michael Valgren) aan het commando. In de voorlaatste ronde werden de vijf vluchters in plukjes bijgebeend, waarna de finale kon losbarsten. Peter Kennaugh opende die voor Bora-Hansgrohe. De Brit had bij het luiden van de bel voor de slotronde 20 seconden voorsprong op drie achtervolgers, 30 tellen scheidden hem en het peloton.

De achtervolgende groep breidde zich uit tot 6 renners, met onder meer Jakob Fuglsang, David Gaudu en Mathias Frank aan boord. Nadat de zes werden gepakt, was Kennaugh de enige die nog voor het peloton uit reed. Ook de Côte de la Montagne overleefde de Brit. 

In de slotkilometer vond Kennaugh alsnog zijn Waterloo. In de sprint bergop was Michael Matthews daarna veruit de snelste. Hij versloeg Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven, Timo Roosen eindigde knap vierde.