(VIDEO) Geniez houdt Van Baarle van Vuelta-ritzege af, Jesús Herrada pakt leiding

Alexandre Geniez was de beste van een grote groep vluchters in de twaalfde rit van de Vuelta a España. Jesús Herrada is de nieuwe drager van de rode trui.

Van Baarle
  • Afbeelding van Alexandre Geniez Alexandre Geniez
  • Afbeelding van Jesús Herrada Jesús Herrada

Met zware benen na een fel betwiste elfde etappe in de Vuelta ging het peloton op pad richting het absolute noorden van Spanje. Dat met nog steeds Simon Yates in de rode leiderstrui. 180 kilometer, met fraaie kuststroken, veel groen en steile klimmetjes: voer voor de vluchters.

Dat bleek al snel, toen een groep van achttien renners weg kwam. De cabeza de carrera herbergde met Dylan van Baarle één landgenoot, maar met Victor Campenaerts, Dries Devenyns, Thomas De Gendt en Dylan Teuns ook vier Vlamingen. Al gauw liep de groep meer dan elf minuten uit, waardoor Jesús Herrada van Cofidis virtueel met vijf minuten voorsprong in de leiderstrui rond reed.

18 renners waren er een aantal te veel, dacht een deel van de kopgroep. En dus werd op 20 kilometer van de meet een nieuwe meute gevormd van 8 coureurs. Daarbij Van Baarle, Campenaerts, Devenyns en Teuns. Vincenzo Nibali was in eerste instantie mee met de 18, maar ontbrak in de kopgroep. Zijn talentvolle ploeggenoot Mark Padun was wel alert, net als Davide Formolo, Alexandre Geniez en Gianluca Brambilla. 

De acht gingen langzaam af op de kust, met een glooiend landschap voor zich. In een strook bergaf zorgden Van Baarle en Padun voor een gaatje op de andere 6. Even later werden de twee echter weer bijgebeend. In trapjes ontstond daarna een nieuwe kopgroep van zes, omdat in extremis de Nederlander met Geniez aansloot bij vier metgezellen. Waren er nog bij: Campenaerts, Formolo, Padun en Teuns.

Met die samenstelling reden ze op de slotkilometer af. Formolo en Van Baarle werden op een verraderlijke strook bergop nog gelost. Van Baarle sloot nog aan, met de sprint voor de boeg. Geniez trok van heel ver de sprint aan en op de smalle finishstraat kon Van Baarle hem niet meer passeren. Voor de Fransman was het zijn derde ritzege in de Vuelta. Herrada hield genoeg voorsprong over om het rood over te nemen van Yates.