HomeAchtergrondAanval loont voor Alessandro De Marchi in langste Vuelta-rit

Aanval loont voor Alessandro De Marchi in langste Vuelta-rit

Alessandro De Marchi mag zich de winnaar van de langste etappe in de 73ste Ronde van Spanje noemen. Na 208 golvende kilometers van Mombuey naar Luintra haalde de BMC-renner het in Luintra na een solo.

Toen een paar kilometer voor de finish de hemelsluizen open gingen wist De Marchi zijn medevluchter Jhonathan Restrepo (Katusha Alpecin) af te schudden. De Colombiaan had hem even daarvoor vergezeld vanuit een omvangrijke kopgroep. Betrokken bij het aanvalswerk? Thibaut Pinot, lang virtueel drager van de rode leiderstrui, Rafal Majka, Tiesj Benoot en de onvermijdelijke Bauke Mollema.  

Mollema strijdlustig

De Groninger was betrokken bij zowat elke vluchtpoging in het furieuze begin van de etappe. Na twee tweede plaatsen hoopte de Nederlander nu wel het hoogste treetje van het podium te mogen bestijgen. Na goed twee uur hollen en stilstaan zou Mollema uiteindelijk post weten te vatten in de vlucht die de zegen kreeg van het peloton.

Op goed 48 kilometer van de meet probeerde Mollema het met een solo, maar na tien kilometer moest hij zich gewonnen geven. In de finale was de uitgepierde Mollema vervolgens kansloos in de strijd om de etappeoverwinning. De prijs voor de strijdlust was nog wel voor hem.

BMC buit numeriek overwicht uit

De Marchi greep de Alto del Mirador de Cabezoas, de laatste gecategoriseerde klim van de dag, aan om weg te rijden. Achter hem deden zijn ploegmaats Nicolas Roche en Dylan Teuns er alles aan om de belangen van de Italiaan te verdedigen. En dat deden de twee van BMC naar behoren: enkel Restrepo zou uit de ijzeren greep weten te ontsnappen, maar met de Colombiaan zou de Italiaan in de slotfase afrekenen.

De Marchi pakte in Luintre zijn derde Vuelta-etappe uit zijn carrière. Zijn enige profsucces buiten de Ronde van Spanje boekte de ervaren Italiaan in 2013, toen hij een bergrit in de Dauphiné wist te winnen. Opvallend detail: deze etappezege volgt exact drie jaar na de laatste overwinning van De Marchi. 

López komt met schrik vrij, Yates blijft leider

Voor Astana-kopman Miguel Ángel López leek de elfde etappe uit te draaien op een nachtmerrie. Hij kreeg pech, en omdat het peloton nog altijd geen vlucht had laten wegrijden werd hij al snel op anderhalve minuut achterstand gemeld. Gelukkig voor Superman kon hij na dik dertig kilometer achtervolgen weer aansluiten. De rest van de etappe hielden de klassementsmannen het kruit droog. Ook de sprint naar de finish leverde geen verschuivingen op.

Derhalve mag Simon Yates in het rood beginnen aan de twaalfde etappe, een relatief vlakke bedoening in het meest noordelijke deel van Spanje. Vlak voor het zware tweede weekend in de ronde, met drie opeenvolgende aankomsten bergop, lijkt een massasprint het meest waarschijnlijke scenario. Dat zal dan wel zonder Nacer Bouhanni zijn. De Cofidis-renner gaf er vandaag de brui aan. Ook Alexis Gougeard en Georg Preidler gaven onderweg de pijp aan Maarten.

Steven Kruijswijk blijft de best geklasseerde Nederlander in het klassement op plaats negen. Wilco Kelderman staat dertiende.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...