Viviani zonder tegenstand in Vuelta

De eerste rit na de rustdag in de Vuelta a España werd een prooi voor Elia Viviani. In de massasprint in Fermoselle was de Italiaans kampioen de snelste van het pak.

Viviani
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani

In een snikheet Spanje gingen de renners weer van start na de eerste rustdag van La Vuelta. Met Simon Yates als nieuwe leider in het algemeen klassement trokken we door Castilia y Leon en de Extremadura, twee van de meest warme en vooral droge regio's van Spanje. 

Fermoselle was de aankomstplaats, gelegen aan de grens met Portugal. 177 kilometer over doorgaans pannenkoekvlakke wegen: voer voor de snelste sprinters van het stel. Een aantal jongens dachten daar echter anders over. Zoals ook richting Almadén in rit 8 het geval was trok Tiago Machado ten strijde. De Portugees van Team Katusha Alpecin zag het rugnummer 185 in zijn zog mee trekken, het ging om Jesús Ezquerra van Burgos-BH. 

De controle kwam er gelijk in het peloton, want een sprint was waar veel ploegen hun zinnen op hadden gezet. Bora-Hansgrohe, Quick-Step Floors, Cofidis en Trek-Segafredo verzorgden het tempo. Het gat werd niet groter dan vijf minuten. Op weg naar de finale schakelde Bora-Hansgrohe op, voornamelijk bergop op de enige hindernis van de dag. Met nog dik 30 kilometer koers werd Machado als laatste aanvaller bij de lurven gegrepen.

Even daarvoor had het Vuelta-peloton in het gedrang een slachtoffer geëist: Simone Petilli van UAE Team Emirates was hard tegen de grond geslagen en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. In één dag was de Emiraten-ploeg twee renners kwijt; Dan Martin was niet gestart omdat hij binnen enkele dagen een tweeling verwacht.

De Alto de Fermoselle bracht voor Bora-Hansgrohe niet het gewenste resultaat en dus gingen we op een massasprint af met een vrij groot peloton. Terwijl Diego Rubio (opnieuw Burgos-BH) nog even wat televisietijd probeerde te scoren, reden Nairo Quintana, Wilco Kelderman en leider Yates lek. Allen konden zonder problemen terugkeren.

Quick-Step Floors probeerde in een lange ruk de sprint aan te trekken voor Italiaans kampioen Elia Viviani, die eerder al de derde etappe naar Alhaurín de la Torre won. Lukas Pöstlberger probeerde met een aanval in de slotkilometer de sprint te ontregelen, maar dat lukte niet. Viviani ging van kop af aan en hield Peter Sagan en Giacomo Nizzolo met speels gemak af. En dus kwam daar zege nummer 60 van 2018 voor Quick-Step Floors.