Eerste Antwerp Port Epic prooi voor Van Keirsbulck

Wanty-Groupe Gobert heeft de eerste winnaar van de Antwerp Port Epic, een nieuwe Belgische eendagskoers op het parkoers waar de afgelopen jaren de Schaal Sels werd betwist, mogen leveren. Guillaume Van Keirsbulck zegevierde na een lange solo.

Guillaume Van Keirsbulck
  • Afbeelding van Guillaume Van Keirsbulck Guillaume Van Keirsbulck

De organisatie van de Schaal Sels pakte de afgelopen jaren steevast uit met een koers over wegen waar je normaliter met een boog omheen rijdt als je op een koersfiets zit. Van 2015 tot en met vorig jaar was de naar Jacques-Charles Sels genoemde koers er één die deed denken aan wedstrijden als Parijs-Roubaix, Strade Bianche en de Tro-Bro Léon. 

Er werd echter besloten om met de Schaal Sels weer terug te keren naar het concept van rondes draaien in en om Merksem. In die plaats greep Timothy Dupont (Wanty -Groupe Gobert) afgelopen week de zegebloemen in een sprint. Het circusnummer over vele onverharde wegen en kasseistroken stierf met de introductie van de Antwerp Port Epic echter geen stille dood. Integendeel: de wedstrijd moet de komende jaren een koers van buitencategorie worden.

De renners en het materiaal werden allerminst gespaard. 32 kilometer aan stenen en 30 kilometer aan onverharde stroken waren er in de tweehonderd kilometer lange wedstrijd opgenomen. Zowel Taco van der Hoorn en Wout van Aert, die we voor het gemak allebei maar even als oud-winnaar bestempelen, kregen allebei af te rekenen met materiaalpech. En zij waren niet de enige die om werden geroepen door de koersradio.

Jan-Willem van Schip, enkele weken geleden nog winnaar van de Slag om Norg - een Drentse wedstrijd de ook over gravel, bospaden en karrensporen voert - leek samen met Guillaume Van Keirsbulck te mogen duelleren om de winst. De tempobeul van Roompot-Nederlandse Loterij ging op 23 kilometer van de meet echter onderuit op één van de stoffige wegen, waarna de Belg alleen op de winst afstevende.

Van Keirsbulck, volgend jaar luitenant van Greg Van Avermaet, verklaart de liefde aan de knotsgekke wielerwedstrijd.

Van Schip werd niet ver van de finish van de 1.1-koers nog bijgebeend door een tros achtervolgers, waarvan Aksel Nõmmela (Beat Cycling Club) zich de sterkste toonde in de spurt om plek twee. Namens de manschappen van Koos Konijn sleepte Van der Hoorn nog een derde plaats in de wacht. Dat was echter al op dik anderhalve minuut van Van Keirsbulck, die op fraaie wijze zijn eerste seizoenszege binnenharkte.