Déjà vu: Bauke Mollema opnieuw tweede op La Covatilla

Dimension Data-renner Ben King heeft de eerste week van de Vuelta a España winnend afgesloten. Op La Covatilla zegevierde Ben King vanuit de vroege vlucht, door Bauke Mollema op de slotklim nipt achter zich te houden.

Bauke Mollema
  • Afbeelding van Ben King Ben King
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Vanuit startplaats Talavera de la Reina duurde het niet lang voordat een omvangrijke kopgroep de zegen kreeg van het peloton. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Tom Leezer (LottoNL-Jumbo) zorgden voor de Nederlandse inbreng. Dylan Teuns (BMC) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vertegenwoordigden België in de vroege vlucht. 

De kopgroep werd vervolledigd door Reto Hollenstein (Katusha Alpecin), Jesus Ezquerra (Burgos-BH), Lluis Mas (Caja Rural - Seguros RGA), bergkoning Luis Angel Maté, Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Aritz Bagües (Euskadi-Murias) en Ben King (Dimension Data), eerder deze week al winnaar van de vierde etappe.

La Covatilla was na tweehonderd kilometer de plek waar gefinisht zou worden, maar daarvoor was het ook al lastig. De koplopers verzamelden een maximale voorsprong van tien minuten, maar toen de slotklim werd opgedraaid was daar nog maar een minuut of zeven van over. Voor King betekende het dat overname van de rode leiderstrui er niet in zou zitten, maar de etappezege was wel een reële mogelijkheid.

Mollema komt tekort in tweestrijd

Voor de slotklim naar het skioord glipte de Amerikaan van Dimension Data weg uit het groepje met Mollema, die in 2011 dankzij een tweede plaats op de beklimming de rode leiderstrui van de Vuelta veroverde. In geen tijd had King goed anderhalve minuut voorsprong verzameld, maar in de lastige laatste kilometers toonde Mollema zich duidelijk de beste bergop.

King ging tot het gaatje op de berg waar de wind vrij spel had, en de geboren Groninger maakte seconde na seconde goed. De vraag was: zou Mollema nog op tijd bij King kunnen komen? Nee, luidde het antwoord aan de finish. De Trek-Segafredo-man zou tot op goed vijftien tellen van de Amerikaan komen, maar hij moest uiteindelijk capituleren.

Steenkapot, maar zielsgelukkig: King pakt zijn tweede.

Yates leidt, Kelderman maakt indruk

Daarachter verspeelde Rudy Molard (Groupama-FDJ) zijn leiderstricot. Hij moest al ver voor de finish lossen uit de groep der favorieten, waar Wilco Kelderman in de slotkilometers indruk maakte met een snedige demarrage. Samen met de Colombiaanse klimgeiten Nairo Quintana en Miguel Angél López Moreno zou hij als eerste der klassementsmannen over de finish komen.

Simon Yates zou negen seconden na Kelderman binnenkomen en hij zou uiteindelijk de eerste plaats in het klassement overnemen. Voor aanvang van de rit stond de Brit van Mitchelton-SCOTT nog vierde in de rangschikking, maar zowel Alejandro Valverde (tweede voor de rit) als Emanuel Buchmann (derde voor aanvang) moesten te veel tijd toestaan. Yates heeft 36 uur, 54 minuten en 52 seconden nodig gehad om de eerste rustdag te bereiken. Valverde volgt op één seconde.

In de rangschikking is Steven Kruijswijk op de negende plek de beste Nederlander. Hij volgt op 43 tellen van de nieuwe rodetruidrager. Wilco Kelderman staat na negen ritten veertiende op 1'50" van de leider.