Vuelta: Tony Gallopin spoelt pechjaar weg met ritzege

In de 186 kilometer lange zevende Vuelta-etappe van Puerto Lumbreras naar Pozo Alcón gloreert Tony Gallopin voor het eerst sinds september 2016 weer eens in een rit-in-lijn. Dit deed hij na een uitgekiende aanval in de slotkilometers.

Tony Gallopin
  • Tony Gallopin Tony Gallopin

De 30-jarige voormalige geletruidrager in de Ronde van Frankrijk kende vooralsnog een pechjaar, ondanks eindwinst in de Ster van Bessèges. Zijn voorjaar werd in zijn tweede periode bij AG2R La Mondiale niet wat hij ervan hoopte. Op het Frans kampioenschap viel hij hard, maar hij kon toch starten in de Tour. Die ronde zou Gallo echter niet tot een goed einde brengen. De Fransman werd na de kasseienrit ziek en in de etappe naar Alpe d'Huez zat zijn Tour erop.

De Ronde van Spanje werd het volgende grote doel van Gallopin, en daarin betaalde hij het vertrouwen van zijn werkgever vandaag terug. Hij maakte onderdeel uit van het elitegezelschap dat om de ritzege mocht strijden en met goed twee kilometer te rijden schoot de Franse renner zijn pijl af. Hij knalde op en over de even daarvoor ontsnapte Jesús Herrada.

Het peloton had geen antwoord op de AG2R-man. In de oplopende laatste rechte lijn kon hij al enige meters voor de meet de handen in de lucht steken. Alejandro Valverde werd in de sprint om de tweede plaats afgetroefd door wereldkampioen Peter Sagan, die zich voor het eerst sinds zijn valpartij in de Tour weer echt goed van voren liet zien.

Gallopin is na Nacer Bouhanni de tweede opeenvolgende Franse ritwinnaar in de Ronde van Spanje. Landgenoot Rudy Molard behield ook nog eens de rode leiderstrui, waardoor het feest voor de Vijfde Franse Republiek voorlopig niet op kan.

"Sinds de start van de Vuelta voel ik al dat ik over goede benen beschik: ik ben afgevallen en heb in de bergen kunnen trainen om te kunnen jagen op een goede eindklassering. Zodra er zich een kans aandiende om voor een ritzege te gaan zou ik 

Kelderman valt aan; Kwiato verliezer van de dag

De rit stond als vlakke tocht in het rondeboek, maar van een gang over een biljartlaken bleek naar goede Vuelta-traditie geen sprake. Vooral in de finale moest er nog stevig worden geklommen, waardoor de 2500 hoogtemeters weer werden gehaald.

Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Michael Woods (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Floris De Tier (LottoNL-Jumbo), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Edward Ravasi (UAE Team Emirates), Alex Aranburu (Caja Rural - Seguros RGA) en Oscar Rodriguez (Euskadi - Murias) trokken al vroeg in de etappe ten strijde, maar de droom van etappewinst kon al snel in de ijskast worden opgeborgen.

Op de Alto de Ceal en de daaropvolgende Muro de Hinojares waagden diverse lieden een poging. Onder hen Wilco Kelderman, die zich na het ongelukkige tijdsverlies van gisteren strijdbaar toonde. Beloond met dagsucces zou de aanvalslust van de Nederlander echter niet worden, daar hij al snel weer werd ingerekend.

Michal Kwiatkowski zou in de finale bijna een halve minuut verliezen op zijn directe concurrenten voor het klassement, maar dit kwam niet omdat de Pool van Sky de anderen bergop niet kon volgen. Kwiato was namelijk één van de slachtoffers van een valpartij in de laatste afdaling. Hij zakt hierdoor naar plek zes in het klassement, net achter de ferm stijgende dagwinnaar.