Boels Ladies Tour: Amalie Dideriksen grijpt zege in Gennep

In Gennep snelt Amalie Dideriksen naar de overwinning in de Boels Ladies Tour. De Deens kampioene van Boels-Dolmans versloeg Lorena Wiebes en Jolien D'Hoore in een massasprint. Lijstaanvoerster Annemiek van Vleuten kwam de dag zonder problemen door.

Amalie Dideriksen

De 129 kilometer lange tocht over het biljartlaken even ten oosten van de Noord-Limburgse Maas werd gekruid door vele aanvallen. Diverse malen had een kleine tot middelgrote groep het peloton achter weten te laten, maar pas voorbij half koers kwamen 13 dames pas echt eens goed weg. 

Gracie Elvin vatte vooraan post om de belangen van klassementsleidster Annemiek van Vleuten te verdedigen, en dat was gezien de aanwezigheid van Lucinda Brand nodig ook. De Rotterdamse van Sunweb stond voor aanvang van de etappe immers op een halve minuut van de oranje leiderstrui. De overige namen: Chantal Blaak, Hannah Barnes, Lisa Klein, Riejanne Markus, Marta Tagliaferro, Lauren Kitchen, Barbara Guarischi, Sara Penton, Ilaria Sanguineti, Lily Williams en Natalie van Gogh.

Het peloton hield de teugels echter stevig in handen, waardoor alles wees richting een massasprint in de straten van Gennep. Het sterke vluchtgezelschap was op goed drie kilometer van de streep een vogel voor de kat, ondanks verdapperingen van Brand, Kitchen, Elvin, Van Gogh en Guarischi.

In de vooraf reeds aangekondigde sprint werd oud-wereldkampioene Amalie Dideriksen perfect gelanceerd door Amy Pieters. De Deense betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug: voor Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) en Jolien D'Hoore (Mitchelton-SCOTT) zat er niet meer in dan het halen van het achterwiel.

De sprint werd overigens nog ontsierd door een valpartij. Floortje Mackaij tikte het achterwiel van Pieters aan en ging hard onderuit. Chloe Hosking en Roxane Fournier konden een crash eveneens niet voorkomen. De drie knalden hard tegen het wegdek, maar ze konden een paar minuten na de val de finishlijn lopend overschrijden. 

Annemiek van Vleuten kwam de tweede rit in lijn zonder noemenswaardige problemen. Morgen moet ze nog een vlakke rit overleven, waarna de twee slotdagen geknipt lijken voor de Wageningse. Zaterdag wacht de traditionele Limburgse heuvelrit en zondag wordt de ronde afgesloten in Roosendaal met een individuele tijdrit.