(VIDEO) Clarke verslaat Mollema in Vuelta, Molard nieuwe leider

Simon Clarke was de gelukkige op dag vijf in de Vuelta a España. Hij nam de maat van Bauke Mollema in Roquetas de Mar, terwijl Rudy Molard zich kroonde tot nieuwe rode trui.

Clarke
  • Simon Clarke Simon Clarke
  • Rudy Molard Rudy Molard
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Won Ben King de vierde rit van de Vuelta a España, toch ging nog steeds de Pool Michal Kwiatkowski van Team Sky aan de leiding in het algemeen klassement. Met een overgangsrit gepland op de vijfde dag, was er echter wel een kansje dat de Britse ploeg de leiding af zou staan.

We gingen van Granada, in het Andalusische binnenland, weer richting de kust. Roquetas de Mar was de plaats van aankomst, in de baai van Almería. Met de Alto El Marchal op 25 kilometer van de streep was een sprint nog steeds mogelijk, maar was een vluchtersritje meer voor de hand liggend.

De strijd om in de vroege vlucht te raken was dan ook lang en hevig. Pas na 70 kilometer kwam in verschillende pakketjes een groep van 25 aanvallers tot stand. Bauke Mollema was erbij, maar met hem bijvoorbeeld ook Floris De Tier en Sepp Kuss van Team LottoNL-Jumbo. 

Vroege beslissing

Ook Alessandro De Marchi maakte deel uit van de kopgroep. Hij besloot al op 100 kilometer van de streep aan te vallen, met Stéphane Rossetto van Cofidis. De Fransman moest al gauw passen. Op het grillige terrein in het middengedeelte van de etappe gingen Mollema en Simon Clarke (EF Education First) in de tegenaanval. Ze sloten aan bij de Italiaan en het drietal had dan anderhalve minuut voorsprong op de rest. De beslissing leek dan al gemaakt; het trio zou waarschijnlijk strijden om de ritzege.

Op de Alto El Marchal kwam er vanuit de achtergrond reactie van Davide Villella. Even later sloten De Tier en virtueel leider Rudy Molard aan. Vooraan had onze landgenoot af te rekenen met materiaalpech. Toch kon hij snel weer aanpikken bij zijn twee vluchtkompanen.

Het achtervolgende trio kwam tot op een minuut, maar viel vervolgens stil. Mollema viel op zes kilometer van de streep aan, maar werd snel achterhaald. Daarna volgde kilometers lang een tactisch schouwspel. Het tweede drietal kwam daardoor nog heel dicht. Toch gingen Clarke, De Marchi en Mollema sprinten om winst. Clarke was de meest explosieve en klopte Mollema om zijn tweede Vuelta-rit ooit te pakken. Rudy Molard werd de nieuwe leider.