(VIDEO) King wint bergrit in Vuelta, Kwiatkowski blijft leiden

Ben King won de vierde rit in de Vuelta a España. Hij kwam als eerste van negen vluchters over de streep op de Puerto de Alfacar. Michal Kwiatkowski blijft leider.

King
  • Ben King Ben King
  • Michal Kwiatkowski Michal Kwiatkowski

Ook na de derde etappe - gewonnen door Elia Viviani - van de Vuelta ging Michal Kwiatkowski aan de leiding. De Pool van Team Sky nam deze na de tweede etappe richting Caminito del Rey over van Rohan Dennis. De vierde dag kon zomaar eens een dag zijn waarop hij het rode kleinood kwijt zou kunnen raken.

Op het menu stond namelijk de eerste echte bergrit, meteen met aankomst bergop. De top van de Puerto de Alfacar lag na 161 kilometer rijden op 1.440 meter hoogte, terwijl onderweg ook de Alto de la Montés te bedwingen was. Negen renners waren niet bang voor het parkoers en wisten halverwege de rit al dat ze voor de ritwinst gingen fietsen.

Met Lars Boom was er een landgenoot bij, Jelle Wallays vertegenwoordigde de Belgische vlag. Ben King (Dimension Data) was de best geplaatste in het klassement, op 4 minuten en 33 seconden van Kwiato. Ook bergtruidrager Luis Ángel Maté en nummer twee in het bergklassement Pierre Rolland zaten erbij.

Twee koersen voor de prijs van één

Op weg naar de slotklim lieten King, Nikita Stalnov (Astana) en Wallays de andere vluchters achter, waarna de Belg snel de rol moest lossen bij de andere twee. Boom moest in de achtervolgende groep meteen de tegenstand laten gaan. Rolland demarreerde met nog tien kilometer koers voor de boeg. 

De Fransman, net als Maté voor de derde dag op rij in de aanval, moest een gat van 45 seconden gaan dichten. In het peloton voerden de manschappen van Team LottoNL-Jumbo het tempo op. Onder meer Bauke Mollema - die had aangegeven niet in Spanje te zijn met klassementsambities - moest eruit. 

Op de prachtige flanken van de Sierra Nevada kwam Rolland stelselmatig dichter bij het kopduo, tot de twee vooraan versnelden met nog 3 kilometer te gaan. Sepp Kuss dichtte voor de gele Lotto-ploeg het gat zodanig dat King virtueel leider af was. 

In de slotkilometer sloot alsnog Rolland bij de Kazak en Amerikaan aan. Stalnov werd nerveus, waarna hij de rode loper uitrolde voor King. Die boekte de vierde profzege uit zijn carrière.

Simon Yates versnelde als eerste favoriet met nog een dikke drie kilometer te klimmen. De tegenstand reageerde niet echt, op een kleine punch van Alejandro Valverde na. Emanuel Buchmann dichte het gat nog bijna op Yates, de andere favorieten gaven dik 25 seconden weg.