(VIDEO) Viviani baas boven baas in Vuelta

Elia Viviani schreef de derde rit in de Vuelta a España van 2018 op zijn naam. In Alhaurín de la Torre was de Italiaans kampioen de snelste van een sprintend peloton. Michal Kwiatkowski blijft leider.

Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani
  • Michal Kwiatkowski Michal Kwiatkowski

Na exploten van Rohan Dennis en Alejandro Valverde was het op de derde dag van de Vuelta tijd voor de sprinters. Tenminste, daar leek het op, afgaande op het parkoers. De Puerto del Madroño na 45 kilometer en de Puerto del Viento 40 kilometer later moesten een eventuele massasprint in de weg zitten.

6 man vormden de vlucht van de dag. Een kwartet aan Spanjaarden daarbij: Luis Ángel Maté reed voor Cofidis in de bolletjestrui en kreeg Jordi Simón (Burgos BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) en Héctor Saez (Euskadi Murias) mee. Ook twee Fransen waren van de partij, met Nans Peters (AG2R La Mondiale) en opnieuw Pierre Rolland (EF Education First).

Tegenaanval

In de achtervolging waren met name de mannen van Quick-Step Floors. De veelwinnaars hadden hier met Elia Viviani een van de snelste sprinters op papier aan de start. Ze hielden het gat tot de zes de hele dag beperkt, maar met nog minder dan 50 kilometer te gaan konden ze aan een nieuwe achtervolging beginnen. Een kwartet zette namelijk een tegenaanval op: Victor Campenaerts en Jelle Wallays van Lotto Soudal namen Lukas Pöstlberger en daarna ook Alexis Gougeard op sleeptouw.

Ze sloten snel aan bij de zes koplopers en in het grillige gedeelte op weg naar de vlakke finale kwam Campenaerts ten val in een stuk afdaling. Pösti was niet onder de indruk; de Oostenrijks kampioen versnelde bergaf en werd op dik 5 kilometer als laatste aanvaller ingerekend.

Een sprint volgde, met een ontzettend chaotische voorbereiding. In de voorlaatste kilometer nam Steven Kruijswijk de koppositie voor zijn rekening. Danny van Poppel ging veel te vroeg aan, waarna Viviani in de sprint geen tegenstand duldde. Het was zijn zestiende overwinning in 2018.