De Boels Ladies Tour, beter bekend als de Holland Ladies Tour, is Nederlands oudste en meest prestigieuze etappekoers voor fietsende vrouwen. Sinds 1998 wordt de wedstrijd verreden en vele grote namen prijken er op de erelijst.
De eerste editie van de rittenkoers werd gewonnen door Elsbeth van Rooy - Vink, en ook Mirjam Melchers, Susanne Ljungskog, Kristin Armstrong en Leontien van Moorsel hebben er mogen winnen. Marianne Vos heeft - misschien niet geheel verrassend - de meeste eindzeges op haar naam staan. Van 2009 tot en met 2012 was zij vier jaar op rij oppermachtig in de rittenkoers.
Hoewel de wedstrijd zeker niet enkel dient als voorbereidingswedstrijd op het WK is het wel een uiterst goede indicatie van het vormpeil. Maar liefst zes keer sleepte de winnares van de vrouwenronde van Nederland niet veel later ook een regenboogtrui in de wacht. De laatste die dit flikte? Annemiek van Vleuten. En nog veel vaker kraaide de latere wereldkampioene victorie in één van de etappes.
Dit jaar maakt de rittenkoers opnieuw onderdeel uit van de Women’s WorldTour. Het is de derde WorldTour-koers op Nederlandse bodem na de Ronde van Drenthe en de Amstel Gold Race. En het is ook de derde Nederlandse WWT-wedstrijd die live tot in de huiskamers zal worden gebracht. Vijf dagen lang is het namelijk tussen 14.30 en 16.30 uur koers op Omroep Gelderland en L1.
De live-registratie van alle ritten is een primeur voor de Boels Ladies Tour. Het is andermaal een teken dat het vrouwenwielrennen ontegenzeggelijk in de lift zit. Want mede dankzij de inspanningen van deze organisatie zal van alle 49 Women’s WorldTour-wedstrijddagen in 2018 om en nabij de helft live te volgen zijn geweest. Een heel verschil met een aantal jaren geleden, toen fans en rensters genoegen moesten nemen met een maximaal een live-uitzending of vijf.
Kortom: het zou zomaar allemaal goed kunnen komen met het vrouwenwielrennen.
Laatste tien winnaressen
2008: Charlotte Becker
2009: Marianne Vos
2010: Marianne Vos
2011: Marianne Vos
2012: Marianne Vos
2013: Ellen van Dijk
2014: Evelyn Stevens
2015: Lisa Brennauer
2016: Chantal Blaak
2017: Annemiek van Vleuten
Zo ging het vorig jaar
Parkoers
Een proloog, een langere tijdrit, twee lastige heuvelritten en twee ritten die geknipt lijken voor de sprinters. De vrouwenronde van Nederland heeft voor veel rensters wat wils.
Proloog: Arnhem | 3,3 km
Vorig jaar werd de Boels Rental Ladies Tour geopend in Wageningen. Annemiek van Vleuten greep daar in haar stad voor eigen volk de eerste leiderstrui. Na haar recente zege in Veenendaal - Veenendaal (ook een soort thuiskoers voor de wereldkampioene tegen de klok) kan Van Vleuten nu in principe wederom met de fiets naar het startpodium.
En het 3,3 kilometer lange traject - de enige kilometers ‘boven de rivieren’ - lijkt speciaal voor haar uitgetekend, met een paar lastige bochten en de passage over de Rijnkade waar het gas volledig open kan worden gedraaid.
Etappe 1: Nijmegen - Nijmegen | 132,3 km
Wie nog altijd in de veronderstelling verkeert dat Nederland buiten Limburg zo plat als een dubbeltje is heeft het mis. Dat blijkt onder meer uit deze eerste rit in lijn. Vanuit startplaats Nijmegen gaat het richting Berg en Dal, waar de rensters allerminst worden gespaard.
Maar liefst zeven keer moet een ronde worden afgelegd waarin achtereenvolgens de Van Randijckweg, de Oude Holleweg (volgens velen de zwaarste klim van Nederland buiten Limburg!) en de vermaarde Zevenheuvelenweg wachten.
Na een laatste keer Van Randwijckweg gaat het linea recta richting Nijmegen, waar het op de Voerweg in de laatste paar honderd meter nog smerig omhoog loopt. Met zo’n 2200 te overwinnen hoogtemeters kan dit zomaar de meest spectaculaire rit van de ronde worden.
Etappe 2: Gennep - Gennep | 129 km
Weinig lijkt een gevecht der sprintgiganten in de weg te staan in de tweede etappe. Het peloton is op dag drie van de Boels Ladies Tour namelijk actief op een heel licht golvend biljartlaken. Toch is Kelly Druyts er in het verleden al eens in geslaagd om de groepssprint in Gennep te ontlopen. In 2014 was zij de beste van een groepje vluchters.
Maar nu gaan we ‘gewoon’ voor één der snelle sprinters. Wie weet kan de piepjonge sprintsensatie Lorena Wiebes hier wel haar eerste zege op WorldTour-niveau boeken? De concurrentie is met namen als Jolien D'Hoore, Chloe Hosking, Giorgia Bronzini, Roxane Fournier, de gezusters Barnes, Elisa Barnes en Emma White niet gering, dus alles zal moeten kloppen voor de Nederlandse hoop in niet al te bange dagen.
Etappe 3: Stramproy - Weert | 124,3 km
We moeten het eerlijk toegeven: voor de originaliteitsprijs komen de laatste drie ritten niet in aanmerking. 'Ctrl+c, ctrl+v' lijkt het idee van de parkoersbouwer te zijn geweest wat betreft etappeplaatsen. Ook kerkdorp Stramproy en Weert zijn bekende plekken voor het peloton.
Op de lokale omloop in Weert die drie keer moet worden afgelegd greep Lisa Brennauer afgelopen jaar de zegebloemen in wat we mogen omschrijven als een typische Lisa Brennauer-finale: een hectische laatste kilometer met een paar bochten en de finish in een stadscentrum. Voor de klassementsrensters is het vooral zaak om uit de problemen te blijven.
Etappe 4: Sittard - Sittard | 159,7 km
Een Holland Ladies Tour zonder rit door het heuvelachtige deel van Limburg is eigenlijk geen echte Holland Ladies Tour. Gelukkig zijn de Limburgse hellingen dit jaar ook van de partij. De rit - een kopie van vorig jaar - slaat bekende kuitenbijters als Cauberg, Camerig en Eyserbosweg over, maar iets mildere heuvels als de Adsteeg, de Visweg en de Snijdersberg zullen alsnog voor een spektakelstuk zorgen.
Na drie Limburgse rondes waarin het bijna geen meter vlak is wordt er weer koers gezet richting de plek waar de etappe op gang werd geschoten: het Tom Dumoulin Bike Park. De finish ligt op het hoogste punt van het wielercomplex; de laatste meters richting de streep lopen nog vies omhoog. Wie volgt Janneke Ensing op als winnares van de langste etappe van het wielerseizoen?
Etappe 5: Individuele tijdrit Roosendaal | 18,6 km
En ook deze laatste etappe kennen we nog van vorig jaar. Gestart wordt in Roosendaal en langs de Nieuwe Roosendaalsche Vliet gaat het naar Oud Gastel. Eenmaal daar is het keren geblazen en weer op naar hartje Roosendaal, alwaar de eindwinnares bekend wordt. Wie na de Limburgse heuvels bovenaan de rangschikking staat is nog allerminst zeker van de eindzege; in bijna negentien kilometer tegen het uurwerk kan er immers nog veel veranderen.
Favorieten
De maand september wordt de maand waarin zowel Annemiek van Vleuten als Anna van der Breggen zomaar twee regenboogtruien kunnen winnen. De twee Nederlandse dames behoren immers zowel in de tijdrit als in de wegrit tot de topfavorieten. In de Boels Ladies Tour toonden Anna en Annemiek zich vorig jaar oppermachtig, waarna mevrouw Van Vleuten vervolgens in het Noorse Bergen naar de regenboogtrui snelde.
Nu dient zich opnieuw een titanenstrijd aan. Niet alleen in Innsbruck, maar ook in Nederland zal de strijd om de eindzege waarschijnlijk tussen deze twee grootmachten gaan.
We beginnen met de titelverdedigster, die afgelopen week in Veenendaal - Veenendaal al blijk gaf van haar uitstekende vormpeil. De twee tijdritten zijn zeker niet in haar nadeel en ook de heuvels rondom Nijmegen moet ze kennen als haar broekzak. Als u tot slot nog kijkt met wat voor selectie Mitchelton-SCOTT (D'Hoore, Spratt, Roy, Williams en Elvin) verder nog afreist naar Limburg zult u zich ongetwijfeld realiseren dat het zeer lastig voor de concurrentie gaat worden om AvV te kloppen.
Maar dat wil niet zeggen dat Anna van der Breggen het niet gaat proberen. Ook het speerpunt van Boels-Dolmans kan immers een best houtje tijdrijden en in de heuvels was ze dit voorjaar ook schier onaantastbaar. En met een indrukwekkend nummertje in Vårgårda toonde ze eveneens dat haar benen hard op weg zijn om superbenen te worden.
Natuurlijk staat het vizier gericht op Innsbruck, dat blijkt wel uit het feit dat ze net terug is van een hoogtestage (niet ver van de hoofdstad van Tirol). Maar in de koers die door beide hoofdsponsoren van de ploeg een warm hart wordt toegedragen (Boels sponsort immers de leiderstrui en 'Dolmans Landscaping' prijkt op de bergtrui) zal ze zich ook willen uitsloven. Al is het maar omdat de naam Van der Breggen ook gewoon thuishoort op de erelijst van een koers als deze.
Ook de ploeg van AvdB is niet te onderschatten. Als u namen als Blaak, Guarnier, Dideriksen, Majerus en Pieters op de startlijst ziet staan weet u het: in iedere etappe kan Boels-Dolmans zomaar op het hoogste treetje van het erepodium terechtkomen.
Wie we naast deze twee kemphanen mogen opschrijven voor een goede eindklassering? Denkt u allereerst aan oud-winnaresen Ellen van Dijk, Lisa Brennauer en Chantal Blaak. De overige namen in onderstaande favorietenlijst moet u wat ons betreft eveneens niet uitvlakken.
Favorieten Boels Ladies Tour 2018 volgens Wieler Revue
*****
Annemiek van Vleuten
****
Anna van der Breggen, Ellen van Dijk
**
Lisa Brennauer, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Elisa Longo Borghini
*
Lisa Klein, Elena Cecchini, Amanda Spratt, Christine Majerus, Amy Pieters, Audrey Cordon-Ragot, Arlenis Sierra, Katie Hall, Megan Guarnier, Amy Pieters