Straffe kost: Arnaud Démare scoort 5 uit 5 in Poitou-Charentes

De afgelopen dagen heeft Groupama-FDJ-renner Arnaud Démare huisgehouden in de Tour du Poitou-Charentes. De Franse sprinter won namelijk alle vijf etappes en het eindklassement.

Arnaud Démare
  • Groupama-FDJ Groupama-FDJ
  • Arnaud Démare Arnaud Démare

Voor aanvang van de Franse 2.1-rittenwedstrijd had Démare het getal 'drie' op zijn seizoenszegeteller staan. Na de etappekoers in het westen des lands heeft hij bijna de tien volgemaakt. 

Démare, die afgelopen zomer in Pau de 18de etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam wist te schrijven, pakte achtereenvolgens de zegebloemen in Cognac, Melle, Couhé (tweemaal) en Poitiers, waar de wedstrijd finishte.

Vooral zijn tweede zege in Couhé was bijzonder, want dat was een individuele tijdrit over 22,9 kilometer. In die chronoproef versloeg hij de afzwaaiende oudgediende Sylvain Chavanel met zeven seconden. Vandaag was in de slotrit enkel de vraag wie er achter de gewezen Franse kampioen tweede zou winnen, want dat Démare zou gaan winnen stond vast. En jawel, Démare kreeg het voor elkaar: op overtuigende wijze nam hij de maat van iedereen in de massasprint.

Helemaal uniek is het winnen van vijf achtereenvolgende etappes in een rittenkoers overigens niet. Jakub Mareczko presteerde het vorig jaar nog in de Ronde van Hainan. In de intussen ter ziele Oddset Rundfahrt presteerde Alessandro Petacchi in 2006 hetzelfde als Démare in de Ronde van Poitou-Charentes. Ale Jet won destijds vijf ritten én het eindklassement. Er zat toen wel geen tijdrit in de etappewedstrijd.

Tijdens de Tour de France het nog maar één keer voorgekomen dat iemand vijf ritten achter elkaar wist te winnen. François Faber flikte dit kunststukje in 1909. In de Vuelta a España wist Delio Rodríguez er ooit zes op rij te pakken. Maar wat grote rondes betreft is Alfredo Binda baas boven baas. Tijdens de Giro d'Italia van 1929 pakte hij etappe twee tot en met negen; goed voor acht opeenvolgende huldigingen op het erepodium.