Dylan Groenewegen pakt derde Veenendaal-Veenendaal in vier jaar

In hartje Veenendaal heeft Dylan Groenewegen de 33ste Veenendaal-Veenendaal gewonnen. De Amsterdammer van LottoNL-Jumbo zegevierde voor de derde keer in vier jaar in de sprint die de Nederlandse eendagskoers de afgelopen jaren steevast beslist.

Dylan Groenewegen
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Groenewegen werd gedwongen om er een lange sprint van te maken, maar dit leek hem weinig te deren. Op oppermachtige wijze verwees hij Wouter Wippert (Roompot-Nederlandse Loterij) naar plek twee. Hij was de enige die het wiel van Groenewegen wist te houden. De nummer drie, Israel Cycling Academy-coureur Sondre Holst Enger, volgde al op enkele fietslengten.

In 2015 en 2016 was het Amsterdamse sprintwonder ook al de beste in de wedstrijd. Dankzij zijn derde overwinning liet hij zich op het kronen tot recordhouder in de Nederlandse semi-klassieker. Hij moest het record eerder delen met Wiebren Veenstra, Steven de Jongh en Theo Bos, die de koers alle drie tweemaal wisten te winnen.

Traditioneel verloop

De hellingen van de de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug zorgden ook dit jaar voor de nodige te overwinnen hoogtemeters. Toch bleken bekende heuveltjes als de Posbank, de Emmapiramide en de Grebbeberg niet voldoende om de vooraf aangekondigde massasprint te voorkomen, al deden diverse renners daar dappere pogingen toe.

Voor de laatste passage langs het Militair Ereveld op de Grebbeberg had het peloton de laatste vluchters ingerekend. Michel Kreder (Aqua Blue Sport) en Sport Vlaanderen - Baloise-Belg Dimitri Peyskens probeerden het nog in de slotfase, maar hun inspanning strandde op goed twee kilometer van de meet.

Vervolgens nam LottoNL-Jumbo het commando over en met succes: Dylan Groenewegen klaarde het karwei op ogenschijnlijk eenvoudige wijze. Hij schonk zichzelf daarmee zijn twaalfde overwinning van het seizoen. De zegeteller van zijn werkgever staat na de Midden-Nederlandse expeditie op 29.

Dylan Groenewegen toont aan het toegestroomde publiek hoe overmacht eruitziet.

Eerder op de dag won Annemiek van Vleuten op dominante wijze de vrouwenkoers, die voor het eerst werd verreden. Zij rekende in de straten van Veenendaal keurig af met Małgorzata Jasińska, met wie ze op goed 35 kilometer van het einde was weggereden.