Veenendaal-Veenendaal: Van Vleuten houdt huis in achtertuin

De eerste Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen met overtuiging gewonnen door Annemiek van Vleuten. Ze pakte dicht bij huis uit met een ontsnapping van zo'n 35 kilometer met Małgorzata Jasińska, om het af te maken in de sprint-à-deux.

Annemiek van Vleuten

Waar de mannenversie van de eendagswedstrijd over de Veluwe al toe is aan haar 33e uitgave stonden de vrouwen voor het eerst in hartje Veenendaal aan het vertrek van de koers. De organisatie kon, als slotmanche om de reeds door Lorena Wiebes gewonnen Topcompetitie, uitpakken met een fraai, internationaal startveld.

Van Vleuten juicht initiatief toe

Annemiek van Vleuten was de absolute blikvanger op die deelnemerslijst. Hoewel haar ploeg Mitchelton-SCOTT deze wedstrijd links liet liggen kon de wereldkampioene tegen de klok via een plek in de nationale selectie toch aan de start verschijnen. "Ik kon eigenlijk op de fiets komen, want het is tien kilometer van mijn huis vandaan", zei ze voor de start. "Misschien is het niet een koers die mij op het lijf geschreven is, maar ik wil dit initiatief graag ondersteunen."

"Ik juich het toe als er een koers voor vrouwen wordt gehouden op dezelfde dag als de koers van de mannen en daarom sta ik hier ook aan de start", liet de vrouw met rugnummer één voor startschot optekenen.

Vijftal vooruit

Na een reeks schermutselingen tekenden Floortje Mackaij (KNWU-selectie), Rotem Gafinovitz (WaowDeals), Alicia Gonzalez (Movistar), Valerie Demey (Lotto-Soudal), en Kylie Waterreus (Jan van Arckel) in de glooiende eendagswedstrijd voor een serieuze ontsnapping. 

Nog voor de voorlaatste finishpassage, met nog zo'n 35 kilometer te koersen, werd het vijftal echter alweer bij de kraag gevat. Dit was mede te danken aan de sloopwerkzaamheden van Parkhotel Valkenburg, dat met Wiebes de topfavoriet voor een eventuele massasprint in huis had.

Veni, vidi, Van Vleuten

Toen Annemiek van Vleuten vervolgens in hartje Veenendaal op de pedalen ging staan kon enkel de Poolse Małgorzata Jasińska aanhaken. Rozanne Slik (nationale selectie), Lotte Kopecky (Lotto-Soudal) en Riejanne Markus (WaowDeals) probeerden er nog naartoe te springen, maar dit drietal moest zich vrij snel weer gewonnen geven.

De voorsprong van het kopduo liep al snel op naar meer dan een minuut, en op de laatste passage over de Grebbeberg was dit zelfs meer dan anderhalve minuut geworden. Het was duidelijk: het peloton moest zich gewonnen en de twee vooraan mochten na 137 kilometer over golvende Utrechtse en Gelderse grond strijden om de winst.

De Movistar-renster deed alles wat in haar macht lag om de Wageningse in haar trainingsgebied te kloppen, maar dit mocht uiteindelijk allemaal niet baten. Van kop af bleek Van Vleuten de snelste in de sprint om de zegebloemen.

Van Vleuten klopte voor eigen volk de Poolse kampioene Jasinska met een wiel.

Wiebes wint Topcompetitie

Wiebes won een dikke minuut na de binnenkomst van Van Vleuten op overtuigende wijze de spurt om de derde en laatste podiumplek. Het betekende haar vierde podium in vijf wedstrijden die dit jaar meetellen in de strijd om de Centric Topcompetitie.

De Mijdrechtse kraaide victorie in de Omloop van de IJsseldelta en de 7-Dorpenomloop Aalburg. Tijdens de Omloop van Borsele was de tweede stek voor haar weggelegd. De Drentse 8 van Westerveld was met een tiende plaats in de daguitslag haar slechtste prestatie in de wedstrijdcyclus.  

Opnieuw een topklassering voor het pas 19-jarige monstertalent van Parkhotel Valkenburg.