Ronde van Utah: Sepp Kuss klaart de klus en krijgt de podiumkus

Voorafgaand aan de Ronde van Utah had Sepp Kuss nul zeges als professioneel wielrenner. Hij verlaat de Amerikaanse ronde met vier zeges op zijn palmares.

Sepp Kuss
  • Sepp Kuss Sepp Kuss

Zoals verwacht is Kuss erin geslaagd om de Ronde van Utah op zijn naam te schrijven. De uit buurstaat Colorado afkomstige renner LottoNL-Jumbo had voorafgaand aan de slotrit van en naar Park City mede dankzij twee indrukwekkende dagzeges al 1'21" voorsprong op Ben Hermans weten te verzamelen. De nummer drie in het klassement, Joe Dombrowski, stond al op meer dan twee minuten.

Maar dat betekende niet dat de 23-jarige het rustig aan wilde doen. Integendeel: op de uitermate lastige Empire Pass (bijna 13 kilometer à 7,5 procent gemiddeld) kende hij geen genade. De Amerikaanse klauteraar kletste op intussen gekende wijze iedereen andermaal uit het wiel.

Kuss reed in één streep naar de vroeg in de koers ontsnapte Nathan Brown en hij liet de man van EF Education First - Drapac p/b Cannondale direct ter plaatse. Hij bereikte de top veertig tellen eerder dan eerste achtervolger Hugh Carthy, die bergop the best of the rest bleek.

Toen de eenzame koploper de afdaling richting de finish aanvatte voelde hij de regendruppels op neerdalen, wat hem deed besluiten om het relatief rustig aan te doen. Brent Bookwalter (BMC) en Jack Haig (Mitchelton-SCOTT) probeerden hiervan gebruik te maken en zij kwamen in de slotfase nog zeer dichtbij, maar Kuss hield ze keurig af in de straten van Park City.

Acht seconden voor Bookwalter mocht de geletruidrager zijn derde ritzege en zijn eerste eindwinst in een ronde van buitencategorie begroeten. Kuss nam en passant ook nog de bergtrui mee naar huis.

Kuss volgt op de erelijst van 'America's toughest stage race' de Canadees Rob Britton (Rally Cycling) op. Het is voor het eerst sinds 2015 (Joe Dombrowski) dat een Amerikaan de klassementsbloemen pakt in The Larry H. Miller Tour of Utah. De eerstvolgende koers waar Kuss zal vertrekken is de Vuelta a España, zo vertelde Lotto-Jumbo ploegleider Sierk Jan de Haan aan VeloNews.