Pech blijft Colombiaanse klimgeit Esteban Chaves achtervolgen

Het seizoen begon zo goed voor Esteban Chaves; na het rampjaar 2017 pakte hij aan de zege in een Australische etappekoers. In mei volgde een fraaie ritzege op de Etna in de Giro d'Italia. Maar toen ging het opnieuw mis voor de gevleugelde klimmer.

Esteban Chaves
  • Afbeelding van Esteban Chaves Esteban Chaves

Jhoan Esteban Chaves Rubio, zoals de Colombiaanse klimgeit voluit heet, stond tweede in de algemene rangschikking in de tiende etappe uit de top van het klassement kukelde. Hoewel de immer glimlachende Chaves door bleef vechten om Giro-revelatie Simon Yates aan een goede eindklassering te helpen zou hij na de Ronde van Italië geen wedstrijd meer rijden.

De reden? Chaves bleek de ziekte van Pfeiffer en een chronische bijholteontsteking onder de leden te hebben. Het verdict voor de kleine klimmer was een harde: rust houden. Gisteren maakte zijn werkgever, Mitchelton-SCOTT, bekend dat hij de training mag hervatten. Chaves stond voor aanvang van het seizoen op papier voor de Ronde van Spanje, maar die etappekoers komt veel te vroeg voor hem. Het is zelfs de vraag of hij dit seizoen überhaupt nog in actie komt.

"Sinds 2012 ben ik nooit zo lang van de fiets geweest als nu, simpelweg omdat ik te veel van de sport houd. Het was een traag en slopend proces en soms werd ik er gek van", laat de 28-jarige weten. "Ik ben blij dat ik weer mag fietsen. Het doet nog steeds pijn, maar het afzien is weer het normale afzien geworden."

Gelukkiger tijden voor Esteban Chaves: voor Simon Yates wint hij op de Etna.

Chaves heeft in zijn wielerloopbaan zijn portie pech intussen wel gehad. De man uit Bogotá liep in 2013, nog voor hij tekende bij de Australische WorldTour-ploeg, een gecompliceerde armbreuk op in de Trofeo Laigueglia. Zijn carrière hing aan een zijden draadje, maar Chavito keerde terug in het peloton. Sterker nog: hij kreeg een contract bij de ploeg die destijds door het leven ging als Orica GreenEDGE.

Chaves betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug. Podiumplaatsen in de Giro d'Italia (tweede in 2016) en de Vuelta a España (derde in 2016) volgden immers. Met zijn overwinning in de Ronde van Lombardije werd hij de eerste Colombiaanse wielrenner die een monument wist te winnen.

2017 werd echter andermaal een jaar om snel te vergeten. Tedinitis hield hem lange tijd van de fiets tijdens het eerste deel van het seizoen. En net voordat Chaves zijn debuut maakte in de Tour de France overleed zijn goede vriendin en vaste verzorgster Diana Casas Jiménez. In het najaar brak hij tot overmaat van ramp ook nog eens zijn schouderblad.