Vijf weken schorsing voor enfant terrible Gianni Moscon

Gianni Moscon mag de komende vijf weken niet koersen. De Italiaan is namelijk door de disciplinaire commissie van de Internationale Wielerunie UCI tot 12 september geschorst vanwege zijn wangedrag in de jongste Tour de France.

Gianni Moscon
  • Gianni Moscon Gianni Moscon

Kort na de start van de zeventiende etappe op weg naar Carcassonne maakte de Italiaan een een slaande beweging richting de Franse Fortuneo-Samsic-coureur Elie Gesbert. Na de finish van de etappe werd Moscon, na bestudering van de wedstrijdbeelden, door de jury uit de Ronde van Frankrijk gebonjourd. Hij zou niet samen met de rest van de ploeg de latere rondewinnaar Geraint Thomas op de Champs-Élysées richting de eindzege kunnen begeleiden. 

Na de uitsluiting bood Moscon via onderstaande videoboodschap zijn excuses aan. In het communiqué dat Team Sky deed uitgaan betuigt Moscon opnieuw spijt. "Ik reageerde in het heetst van de strijd", verklaart de 24-jarige. "Het was niet mijn bedoeling om Gesbert te raken en zoals de beelden laten zien heb ik heb niet geraakt. Ik heb wel spijt van mijn acties en ik heb me zowel bij Elie Gesbert als Fortuneo-Samsic verontschuldigd voor het voorval."

Sky-baas Dave Brailsford laat in het perspraatje van de ploeg weten dat hij ervan overtuigd is dat zijn poulain spijt heeft van zijn acties en ervan heeft geleerd. "We hebben een zorgplicht voor onze renners en die nemen we uiterst serieus. Gianni is nog altijd een relatief jonge renner, die aan het begin staat van zijn carrière. We blijven hem de hulp en ondersteuning geven die hij nodig heeft om te leren.

Het is zeker niet de eerste keer dat de 24-jarige Moscon in opspraak is. Zo werd hij er afgelopen najaar van beschuldigd dat hij Sebastian Reichenbach met opzet van zijn fiets heeft laten vallen in finale van Tre Valli Varesine. Deze zaak zou uiteindelijk worden geseponeerd. Dit incident was even nadat hij uit het wereldkampioenschap werd gezet omdat hij aan de ploegleiderswagen had gehangen.

Twee jaar geleden bejegende Moscon Kevin Réza (ploeggenoot van Reichenbach) racistisch tijdens de Ronde van Romandië. Hiervoor zou Sky hem uiteindelijk zes weken interne schorsing opleggen, weliswaar in een periode waar hij toch al niet zou koersen. De Britse equipe gaf destijds aan dat er ontslag op staande voet zou volgen bij een nieuwe misstap. De peer die Moscon in de Tour uitdeelde valt daar volgens de ploeg niet onder.