Kristoff koning op Champs-Élysées, Thomas pakt eindwinst voor Dumoulin

Alexander Kristoff besloot de Tour de France met een zege in de massasprint op de Champs-Élysées in Parijs. Geraint Thomas schreef de Tour op zijn naam, terwijl Tom Dumoulin voor Chris Froome tweede werd.

Kristoff
  • Chris Froome Chris Froome
  • Geraint Thomas Geraint Thomas
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Alexander Kristoff Alexander Kristoff

De Tour zat erop, de strijd was gestreden. Na drie weken in de zomerse hitte door Frankrijk te hebben gefietst, bleek een Welshman van Team Sky ongenaakbaar. Geraint Thomas, die tot voorheen nog nooit bij de beste tien had gereden in een grote ronde (15de in de Tours van 2015 en 2016), was de absolute leider van de Britse ploeg en maakte zijn rol van schaduwfavoriet waar.

Dus was het tijd voor de traditionele champagnekiekjes op weg naar de Franse hoofdstad. Nadat het fotografiegedeelte achter de rug was, reden de renners traditioneel de Champs-Élysées op om daar de fans nog van een uur volle bak koers te voorzien.

Aux Champs-Élysées

Een groep van zes besloot het peloton gedag te zeggen op de grote, brede lanen in Parijs. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Damien Gaudin (Direct Énergie), Taylor Phinney (EF Education First), Nils Politt (Team Katusha Alpecin), Michael Schär (BMC Racing Team) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) waren de moedigen die een poging waagden. 

Bora-Hansgrohe (Peter Sagan), FDJ (Arnaud Démare) en Cofidis (Christophe Laporte) leidden de achtervolging op het zestal. Groter dan een minuut werd het gat tussen de kopgroep en het peloton niet en naarmate de wedstrijd vorderde werd het gat logischerwijs kleiner.

Vanuit het peloton versnelden Kévin Ledanois (Team Fortunéo Samsic) en bollentruidrager Julian Alaphilippe in de voorlaatste ronde, maar de demarrage had geen effect; het peloton ging op weg naar de kopgroep.

Politt probeerde kort voor het luiden van de bel zijn vluchtgenoten uit het wiel te rijden, de Duitser pakte nog even wat publiciteit mee. Met nog dik 5 kilometer te rijden was ook hij eraan voor de moeite. Marco Marcato viel aan met nog dik 2 kilometer te gaan, maar de Italiaan van UAE Team Emirates werd even later gegrepen.

Daniel Oss en Yves Lampaert sloegen wel een gat. De Belgisch kampioen nam fel over en leek op weg te gaan naar een zege op de Champs-Élysées. Maar in de laatste bocht viel het doek voor Lampaert. Europees kampioen Alexander Kristoff won na een lange sprint de slotrit van de Tour de France. Even later werd Geraint Thomas de eerste Welshe Tour-winnaar.