Kirsten Wild verslaat Marianne Vos in rechtstreeks sprintduel

Kirsten Wild heeft op The Mall in Londen voor de tweede keer in haar carrière de Prudential RideLondon Classique op haar naam weten te schrijven. De Zwolse van Wiggle High5 haalde het in de massasprint voor Marianne Vos.

Kirsten Wild

Na de overwinningen van Annemiek van Vleuten in de Giro Rosa en La Course trok het internationale vrouwenpeloton naar het centrum van Londen, voor een 64 kilometer lange tocht over een biljartlaken langs vele toeristische hotspots. Eén ding was vooraf al zeker: Van Vleuten zou niet haar derde Womens WorldTour-wedstrijd op rij weten te winnen.

De Wageningse bereidt zich momenteel namelijk even buiten Livigno op het laatste deel van het seizoen en ze liet de niet op haar lijf geschreven tocht door Londen dan ook aan zich voorbij gaan. Desondanks stond haar ploeg Mitchelton-SCOTT met Jolien D'Hoore wel met één van de topfavorieten aan de start. 

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de formatie het pak aanvoerde bij het horen van de bel in de Britse hoofdstad. De Australische ploeg kreeg in de slotomloop concurrentie van andere ploegen. Onder meer Alé Cipollini en Valcar - PBM mengden zich in de debatten. 

Bij de laatste passage onder Admiralty Arch, waar Team Sunweb de dans leidde in dienst van titelverdedigster Coryn Rivera, werd het peloton nog opgeschrikt door een valpartij, waarbij een aantal rensters hard tegen de grond gingen. 

Marianne Vos begon net na die crash vanaf de vijftiende positie al heel vroeg aan de sprint. Ondanks haar matige positionering wist de regerend Europees kampioene met wind op kop bijna iedereen te verrassen aan de geheel vrije linkerkant van de weg. Kirsten Wild kreeg het Brabantse gevaar echter net op tijd in de gaten en zij snelde in de laatste meters voorbij Vos op weg naar haar tweede overwinning in de Londense eendagskoers.

De Prudential RideLondon Classique was voor Wild de eerste wedstrijd nadat Wiggle High5-ploegbaas Rochelle Gilmore openbaarde dat de in het zwart gehulde formatie aan het einde van dit seizoen het vrouwenpeloton verlaat. 

Achter de twee Nederlandse dames reed de piepjonge Elisa Balsamo zichzelf ook op het podium. De 20-jarige Italiaanse van Valcar - PBM werd derde achter de tweede Nederlandse sprintvedettes. Ze mocht zodoende voor het eerst in haar prille profcarrière op het podium van een WorldTour-koers verschijnen.

Er werd in de straten van de Britse hoofdstad niet alleen gestreden om de winnaarspremie van 25.000 euro. Bij de drie tussensprints viel er ook nog heel wat geld te rapen. Amy Pieters sleepte dankzij twee eerste plaatsen zomaar tweeduizend euro in de wacht.

Dani Rowe was bij de rushes pas echt de vrouw in bonus. De Britse van WaowDeals werd een keer eerste en twee keer tweede en pakte daar al twee ruggen mee. De winst in het tussensprintklassement leverde haar nog eens drieduizend euro bonus op. Pieters moest het doen met 'slechts' 1500 euro bonus bovenop de 2200 euro die ze al had verzameld. 

In totaal werd er een ton aan prijzengeld onder de rensters verdeeld. De anderhalf uur durende koers heeft daarmee de best gevulde prijzenpot van alle Women's WorldTour-wedstrijden.