Lawson Craddock huilt tranen met tuiten na tijdrit: 'Paris, here I come!'

Het is misschien wel hét verhaal van de Tour de France, dat van Lawson Craddock. De man met nummer dertien kwam al tijdens de openingsrit op nare wijze ten val.

Lawson Craddock
  • Lawson Craddock Lawson Craddock

De Amerikaan van EF Education First - Drapac p/b Cannondale ging al in de eerste bevoorradingszone onderuit. Hij viel op zijn linkeroog, dat diverse hechtingen kreeg. Daarnaast liep hij een breukje op in zijn rechterschouderblad. Maar hoewel de röntgenfoto's overduidelijk waren en ondanks dat het misschien niet heel verstandig was om door te zetten kwam het woord 'opgeven' niet in het hoofd van Craddock voor. 

Sterker nog: hij deed de plechtige belofte om om per uitgereden rit 100 dollar te schenken aan de door de orkaan Harvey getroffen wielerbaan in zijn thuisstad Houston. Op de Alkek Velodrome werd ooit de basis voor Craddocks wielercarrière gelegd en hij wilde iets terug doen.

Middels een fundraiser riep hij andere mensen op hetzelfde te doen. En met resultaat: intussen is er meer dan 145.000 dollar opgehaald.

De Texaan met nummer dertien zette door. Hij knokte zich zwaar gehavend over de kasseien en de bergen. En waar velen moesten afhaken vanwege verwondingen en het overschrijden van de tijdslimiet stond Craddock om klokslag twaalf uur aan de start voor de individuele tijdrit naar Espelette.

De rode lantaarn legde de 31 kilometer lange chronoproef af met een gemiddelde van 39,1 kilometer per uur. De finish passeerde hij, verzekerd van het halen van de slotrit, met gebalde vuist. Vervolgens hield hij het niet droog. Prachtige beelden. 

 Op Twitter hield de Texaan het bij vier woorden.

En misschien houdt Craddock, naast de rode lantaarn en een goed verhaal om aan kleinkinderen te vertellen, nog wel iets over aan zijn veelbesproken ronde. Hij is namelijk één van de acht renners die in de running is voor de Superstrijdlust. Julian Alaphilippe, Warren Barguil, Sylvain Chavanel, Damien Gaudin, Daniel Martin, Peter Sagan en Alejandro Valverde zijn de andere genomineerden.