Philippe Gilbert hoopt dit jaar nog te koersen: 'Voor mijn fans'

Tijdens de zestiende etappe van de Tour de France was het Philippe Gilbert die er in zijn eentje voor zorgde dat de wielerwereld haar adem in hield.

Philippe Gilbert
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

De wielergrootheid uit Aywaille reed alleen op kop toen hij tijdens de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet op spectaculaire wijze onderuit ging. De Belg raakte een muurtje en de Belg kukelde een paar meter het ravijn in. Met wat hulp van vriendelijke helpers stond hij even later alweer naast zijn fiets.

De duim ging voor het oog van de televisiekijkers omhoog en Phil hervatte zijn weg. Later zou uit onderzoek blijken dat de man uit de stal van Patrick Lefevere de laatste zestig kilometer van de bergetappe naar Bagnères-de-Luchon met een gebroken knieschijf had uitgereden. Hij verliet de Tour met de prijs voor de strijdlust, die hij nog op het erepodium ophaalde.

Intussen is de Ronde van Frankrijk bijna voorbij en is Gilbert allang in België. De 36-jarige ex-wereldkampioen maakte een tussenstop in het ziekenhuis van Herentals, waar de diagnose werd bevestigd. Een operatie bleek niet nodig. Hoewel de coureur van Quick-Step Floors het hospitaal intussen heeft mogen verlaten mag hij zijn fiets in ieder geval vier weken niet aanraken.

In een communiqué dat de werkgever van de Waal deed uitgaan bedankt Gilbert zijn fans. "Het is echt ongelofelijk hoeveel fanatieke supporters ik heb. Wanneer je aan het koersen bent, heb je geen idee hoe belangrijk je fans zijn, maar na dit enge moment heb ik zo veel hartverwarmende reacties gekregen waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Al die berichtjes motiveren mij om hopelijk voor het einde van het seizoen nog weer te kunnen koersen."

Gilbert wordt uit het skoekeloen geholpen.
Met een ingepakt been haalde 'Phil' zijn prijs voor de strijdlust.
Na onderzoek in de mobiele ziekenboeg is het duidelijk: de ronde van Gilbert is voorbij.
Christian Prudhomme wenst Gilbert beterschap.