De Nederlanders: Sinkeldam blij, Terpstra valt aan, Dumoulin en Kruijswijk sparen

Het was vandaag een relatieve rustdag voor de Nederlandse klassementsrenners. Maar voor Ramon Sinkeldam werd het een feestdag, dankzij de ritzege van Groupama-FDJ-ploegmaat Arnaud Démare.

Niki Terpstra
  • Groupama-FDJ Groupama-FDJ
  • Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Ramon Sinkeldam Ramon Sinkeldam

Meer dan twee derde plekken zaten er nog niet in voor zijn Franse kopman, maar in etappe achttien was het raak. "Arnaud heeft de afgelopen dagen echt karakter getoond", opende Sinkeldam zijn relaas. "Hij zat in de bergen een paar dagen alleen, maar wilde niet dat wij hem hielpen. Of dat verstandig is kun je je afvragen, maar nu heeft hij in ieder geval zijn ritzege binnen."

Als het aan Niki Terpstra had gelegen had Sinkeldam vandaag echter niets te vieren gehad. Hij ging tijdens de 171 kilometer lange etappe richting Pau in de aanval, in de hoop om de eerste Nederlander sinds Léon van Bon te worden die in de Zuid-Franse stad weet te zegevieren. Het mocht echter niet zo zijn: het vijftal met Terpstra werd op goed achttien kilometer van de streep ingerekend.

"Ik geloofde erin dat onze vluchtgroep het kon redden tot het einde, maar het peloton was te bang voor ons. Er zaten veel sterke renners in de kopgroep, dus onze voorsprong werd beperkt gehouden. Heel veel ploegen hielpen in de achtervolging, dus ondanks dat we alles gaven was het lastig om voorop te blijven. Ik ben tevreden met mijn dag in de kop van de koers", aldus Terpstra na afloop van de etappe.

Niki Terpstra liet reed de hele dag van voren.

Nummer twee Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, de huidige nummer zes, konden de benen vandaag enigszins sparen. Ze kwamen niet in de problemen, al uitte Dumoulin voor de camera van de NOS wel zijn frustratie over het gedrag van collega's in de sprint. "In zo'n massasprint gaat het er altijd heftig aan toe en er zijn een aantal die er weinig om geven als ze een ander laten vallen." 

Onderweg was er voor de Sunweb-renner tijd om aan de dag van morgen te denken, de laatste bergrit. "Ik denk dat de kans om de Tour te winnen erg klein is maar als ik een kans zie ga ik die natuurlijk proberen te benutten. Ik ga Geraint Thomas testen en dan zien we het wel wat de tijdsverschillen zijn met het oog op de tijdrit. Daar moet ik toch weer volle bak rijden", besloot de wereldkampioen tijdrijden zijn verhaal

"De ploeg heeft vandaag goed gewerkt voor Primoz en mij", aldus Kruijswijk na afloop van het vlakke intermezzo. "Vandaag was een dag dat we attent moesten zijn en goed van voren moesten koersen. De jongens hebben dat perfect gedaan. Helemaal goed. Het was vooral een kwestie van zo min mogelijk energie te verspelen met het oog op morgen."

"Morgen wordt het een lange en zware dag", blikt de Brabander vooruit. "We moeten vooral slim koersen en niet alles of niks gaan proberen, want vanaf de Tourmalet is het nog heel ver. Of het moet een slopende koers worden. Dan is het wat anders. Ik verwacht vooral dat er vanaf de Aubisque gekoerst gaat worden. Ik voel me goed, fit en gezond en we gaan er weer voor."