Na een dominant optreden van de Nederlandse wielerequipe wist de Brabantse zich met nog goed veertig kilometer te koersen samen met drie anderen los te maken van het peloton tijdens de Olympische wegrit van Londen.
De Russische Olga Zabelinskaya was even een mooi mikpunt voor Vos en ze reed er in één streep naartoe, zoals alleen Vos dat kon. Enkel thuisrenster Lizzie Deignan (die we toen nog gewoon kenden als Armitstead) en de absoluut niet trage Amerikaanse Shelley Olds konden volgen.
Laatstgenoemde was in een sprint vermoedelijk de grootste concurrente van Vos geweest voor het goud, maar zover kwam het niet in de stromende regen. Pats. Lek. Einde verhaal voor de medaillekansen van Olds, want er werd niet meer gewacht. En er kwamen ook geen rensters meer terug.
De voorsprong werd nooit geruststellend, maar de drie mochten de medailles onder elkaar verdelen. Maar er kon eigenlijk maar één iemand winnen en die dame kwam uit Babyloniënbroek. Veni, vidi, Vos. Het kan niet anders dan dat zij met de gouden medaille op The Mall zou staan.
En zo geschiedde. Queen Elizabeth ziet vanuit Buckingham Palace haar landgenote Armitstead nog wel weerwerk bieden, maar de triomf van de Nederlandse wielergrootheid is niet te voorkomen. De toekomstige koning ziet aan de meet dat het goed is. Gejuich stijgt op in vele Nederlandse huiskamers. Maar de grootste schreeuw komt van Vos zelf.
Een jaar later rijdt er weer een peloton op de Champs-Elysées van Londen, als het wielerfestival Prudential RideLondon voor het eerst wordt georganiseerd. Elk jaar komen er meer dan 100.000 renners van alle niveaus op het fietsfestijn af. Er is bijvoorbeeld een tocht die geschikt is voor de hele familie, er is een één voor handbikers, er is het WK voor vouwfietsers, maar er staan ook twee WorldTour-koersen op het programma. Zowel de vrouwen als de mannen (zondag) rijden voor de punten en de eeuwige roem.
Palmares RideLondon Classique
2013: Laura Trott
2014: Giorgia Bronzini
2015: Barbara Guarischi
2016: Kirsten Wild
2017: Coryn Rivera
Zo ging het vorig jaar
Parkoers
Waar tijdens de Olympische wegrit van 2012 nog het graafschap Surrey werd verkend, stond er de jaren daarna enkel een rondgang door Londen op het programma voor het vrouwenpeloton. Toegegeven, het is niet de meest vervelende rondgang door de Britse miljoenenstad. Start en finish vinden plaats op The Mall, waarna het peloton Constitution Hill opdraait. 'Hill' is een enthousiaste benaming voor de straat. Het heeft immers meer weg van een biljartlaken dan een helling.
De rest van het 5,4 kilometer lange rondje dat de dames moeten afleggen voert ook langs bekende plekken. Horse Guards Parade, even zwaaien naar Theresa May als er langs Downing Street gereden wordt, The Cenotaph, Trafalgar Square en dan weer richting finish. En dat twaalf keer, zodat de RideLondon Classique in totaal 64,8 kilometer lang is.
Dit maakt de Prudential RideLondon Classique de kortste Women's WorldTour-koers van 2018, als we tijdritten buiten beschouwing laten. Het is daarnaast vermoedelijk ook de wedstrijd met het minst aantal hoogtemeters, al doen De Panne, Guangxi en de Ronde van Chongming daar weinig voor onder.
Ondanks de geringe lengte is de koers toch wel een grote afspraak op de kalender. Allereerst is het rijden door Londen natuurlijk een geschenk. Zodra je in dit extreem toeristische stukje van het Verenigd Koninkrijk rijdt heb je automatisch een hoop toeschouwers. Zo werken die zaken nu eenmaal. Daarnaast zal het feit dat er een hoop geld kan worden verdiend ook zeker helpen.
De winnares gaat er met 25.000 pietermannen vandoor. En het loont zelfs om voor één van de drie tussensprints te gaan. In totaal wordt een ton verdeeld. Niet slecht.
Yvonne Reynders sprak ooit de volgende legendarische woorden: "Voor een tafelkleed als trofee je dopeer je niet." Maar 25 ruggen... dat begint ergens op te lijken. De prijzenpot is zelfs gelijk aan dat van de mannenkoers. In combinatie met de lengte van de wedstrijd levert dat de volgende opmerkelijke statistiek op.
De winnares van @RideLondonWT krijgt €25.000. Da's ongeveer 385 euro per gereden kilometer.
— Tim de Vries (@TimFietst) July 24, 2018
Annemiek van Vleuten kreeg voor het winnen van de 975 kilometer lange @GiroRosaCycling €1.145. Eén euro en zeventien cent per kilometer.
Verschil moet er blijkbaar zijn. #UCIWWT https://t.co/Zrfm8xzYw2
Toch knaagt er voor een hoop volgers van de sport wel iets. Waarom is de wedstrijd enkel een kort criterium en waarom wordt er geen 160 kilometer lange wedstrijd van gemaakt met Box Hill als scherprechter. Immers: het parkoers zoals ze nu is is er nu voor de meesten niet echt eentje om stapelverliefd op te worden. Voor zowel RideLondon als de Giro Rosa ligt er dus een mooie uitdaging voor de toekomst.
Wat u er ook van het rondje vindt: het parkoers zal dit jaar in ieder geval niet veranderen.
Favorieten
We hebben een vlak criteriumrondje en er valt een hoop geld te verdelen. Wat levert dat voor koers op? Een door aanvallen gekruide wedstrijd die eindigt in een sprint lijkt het meest waarschijnlijke scenario. Een wedstrijd waar in de snelheid hoog ligt, op een paar langzame U-bochten na. Positionering en topsnelheid, daar draait het allemaal om.
Het is het werk dat Kirsten Wild als geen ander beheerst. De Zwolse toonde haar loeisnelle benen al meerdere keren dit jaar. De laatste keer dat ze schandalig hard uithaalde was in de Giro Rosa. Ze kan rekenen op een ploeg die haar goed kan ondersteunen om op de juiste momenten van voren te zitten. En als ze vervolgens eenmaal op topsnelheid ligt zal er niemand zijn die haar nog kan passeren.
Tenzij Jolien D'Hoore daar natuurlijk een stokje voor steekt. Met twee overtuigende sprintzeges in de Giro Rosa doet zij zelfs nog beter dan Wild. Net als haar Nederlandse concurrente werkt ze toe naar de EK baan in Glasgow, en Londen is een mooie tussenstop.
Naast het duel der Lage Landen kunnen we ook rekenen op de aanwezigheid van Coryn Rivera. Vorig seizoen was een droomjaar, met winst in de Ronde van Vlaanderen en dit Londense criterium. Na een moeilijk voorjaar toonde ze in juni dat ze weer helemaal terug is, met onder meer eindwinst in de OVO Energy Women's Tour en het Amerikaanse kampioenschap bij de elite vrouwen, haar 72ste (!) nationale titel. Kortom: we houden beter serieus rekening met haar.
De overige favorieten? U ziet ze hieronder in het favorietenlijstje.
*****
Kirsten Wild
****
Coryn Rivera, Jolien D'Hoore
***
Lotta Lepistö, Giorgia Bronzini, Marianne Vos, Amalie Dideriksen
**
Marta Bastianelli, Chloe Hosking, Amy Pieters, Alice Barnes, Roxane Fournier, Kendall Ryan, Emma White
*
Eva Buurman, Barbara Guarischi, Sheyla Gutérrez, Floortje Mackaij, Chantal Blaak, Nina Kessler, Barbara Guarischi, Emilie Moberg, Elisa Balsamo, Maria Giulia Confalonieri, Eugenia Bujak, Lisa Brennauer
De koers is vanaf 16.50 uur te volgen op BBC Sport. Eurosport zendt de wedstrijd uit vanaf 17.50 uur, na de allesbeslissende tijdrit in de Tour de France.