Quintana wint korte Pyreneeën-rit in Tour, Dumoulin wipt over Froome

Nairo Quintana won de Koninginnenrit van de Tour de France. Achter hem wist Tom Dumoulin de tweede plaats te pakken in het klassement; hij verwees Chris Froome naar plaats drie.

Quintana
  • Chris Froome Chris Froome
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Vooraf werd deze 65 kilometer korte bergrit door de Pyreneeën beschouwd als de Koninginnenrit. Twee uur koers met daarin de Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en als slotklim de Col du Portet: dat moest volgens de organisatie vuurwerk opleveren.

En of dat niet genoeg was, had de ASO een soort van MotoGP/Formule 1-start verzonnen: de renners moesten in volgorde van hun plaats in het algemeen klassement starten. Het was meer iets om op te vallen, want echt nut bleek het niet te hebben. Binnen no time was het peloton weer gegroepeerd zoals in een normale etappe. Team Sky pakte met Geraint Thomas in het geel de kop.

Grote groep

De eerste aanvallen kwamen onmiddellijk bij het aansnijden van de Peyresourde. Tanel Kangert was de eerste die weg reed, waarna een hoop andere renners volgden. De Est reed solo als eerste over de top van de eerste col, achter hem zat met Julian Alaphilippe, Kristijan Durasek en Jesús Herrada een trio. Herrada zou in de afdaling richting Loudenvielle de rol lossen.

Een minuut achter de kop hield zich een grotere groep schuil. Onder meer zaten erbij: Bauke Mollema en Thomas De Gendt. Andere bekende namen waren die van Rafal Majka, Mikel Nieve, Alejandro Valverde en Adam Yates. Het peloton hield de koplopers op ongeveer drie tot vier minuten.

Versnelling

Op de Col de Val Louron-Azet draaide in de tweede groep Gregor Mühlberger de gashendel open voor zijn ploeggenoot Majka. In het peloton begon AG2R La Mondiale de duimschroeven aan te draaien, maar het werk van Silvan Dillier en Oliver Naesen zat er binnen de kortste keren op. Pierre-Roger Latour wist in zijn witte trui de groep der favorieten wel te verkleinen tot een twintigtal renners.

Achter de twee overgebleven koplopers - Durasek loste net voor de top van de tweede beklimming - vormde zich een groep van vijf in de afzink naar Saint-Lary-Soulan: Franco Pellizotti had zich bij Majka, Valverde, Omar Fraile en Daniel Martinez gevoegd.

Slopende slotklim

De Col du Portet was de laatste - weliswaar loodzware en lange - hindernis. Alaphilippe hield het voor gezien en liet Kangert verder zijn gang gaan. De Est reed al vanaf de eerste meter van de etappe op kop. Nadat Valverde daarachter versnelde, moesten Fraile en Pellizotti afhaken. 

In het peloton versnelden Dan Martin en Nairo Quintana. De Colombiaan liet de Ier al snel achter. Primoz Roglic was de volgende die aanviel, waarna Chris Froome reageerde. Tom Dumoulin moest in de achtervolging. Froome nam over van de Sloveen van Team LottoNL-Jumbo. Na een kilometer achtervolgen kwam Dumoulin bij zijn concurrenten. 

Colombiaan solo

Quintana sloot aan bij de groep-Valverde, waarna de oude Spanjaard tempo ging maken voor zijn ploeggenoot. De Colombiaan nam daarna zelf over en reed het gat naar de Estse koploper dicht. De andere klassementstoppers zaten dan op een minuut van Quintana.

Na de Pla d'Adet draaiden de renners de in de Tour nog niet beklommen Col du Portet op. Met net iets minder dan 7 kilometer voor de boeg liet Quintana vroege vluchter Majka achter. Romain Bardet moest iets later passen in de groep der favorieten.

Strijd voor klassement

Steven Kruijswijk versnelde even, maar werd snel ingerekend door Egan Bernal. Na een nieuwe versnelling van Roglic bleek Froome te moeten lossen. Thomas kon wel mee, net als Dumoulin. De Nederlander was op twee kilometer van de streep de volgende die demarreerde.

Froome was na de eerste versnelling weer even aangesloten, maar moest nu echt passen. Roglic pakte nog eens uit onder de rode vod, met Thomas in zijn wiel. Dumoulin bleef steken op vijf meter. Quintana ging winnen, achter hem werd Dan Martin tweede. Thomas zette zijn plaats als beste renner in de Tour nog eens extra in de verf door de derde plaats te grijpen.