Magnus Cort Nielsen verslaat Bauke Mollema in Carcassonne

In Carcassonne is Bauke Mollema er net niet in geslaagd om voor het tweede jaar op rij de vijftiende etappe van de 105de Tour de France te winnen. De Nederlander werd in een sprint-a-trois verslagen door Magnus Cort Nielsen en Ion Izagirre.

Bauke Mollema
  • Afbeelding van Ion Izagirre Ion Izagirre
  • Afbeelding van Magnus Cort Magnus Cort
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Mollema was in de finale samen met de Deen en de Spanjaard op vijf kilometer van de meet vertrokken uit een omvangrijk vluchtgezelschap, dat andermaal een vrijgeleide kreeg van het peloton waarin de klassementsmannen zich rustig hielden. Een ultieme uitval van Izagirre strandde, waarna Astana-man Cort Nielsen zich veruit de sterkste toonde in de sprint om de etappeoverwinning.  

"Het is de mooiste zege uit mijn carrière", zei Cort Nielsen na afloop.

Het duurde maar liefst 45 kilometer voordat Mollema en co. zich af wisten te scheiden in de zware overgangsetappe richting de beroemde Zuid-Franse vestingstad. In de kopgroep zaten opvallend veel trio's. Zo vertegenwoordigden groenetruidrager Peter Sagan, Rafal Majka en Pawel Poljanski Bora-Hansgrohe en had Bahrain Merida met Sonny Colbrelli, Ion Izagirre en Domenico Pozzovivo ook drie man mee in de frontlinie. 

Trek-Segafredo (Bauke Mollema, Julien Bernard en Toms Skujins), Movistar (Daniele Bennati, Imanol Erviti en Marc Soler) en Direct Energie (Lilian Calmejane, Fabian Grellier en Romain Sicard) kregen het eveneens voor elkaar om met z'n drieën van voren te zitten.

Daarnaast waren er ook diverse duo's in de omvangrijke kopgroep. Amäel Moinard en Florian Vachon gaven acte de presence namens Fortuneo - Samsic. Magnus Cort Nielsen en Michael Valgren waren de vooruitgeschoven pionnen van Astana. Damian Howson en Daryl Impey verdedigden de belangen van Mitchelton - Scott. 

Daniel Martínez (EF Education First - Drapac p/b Cannondale), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Nikias Arndt (Team Sunweb), Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Serge Pauwels (Dimension Data), Arthur Vichot (Groupama - FDJ) en Jesús Herrada (Cofidis) moesten het ten slotte alleen zien te rooien.

Na een kortstondig aanvallend intermezzo van Lilian Calmejane, die de hele dag op vaste trainingswegen reed, ontbrandde de koers pas echt goed