Marianne Vos grijpt de macht in BeNe Ladies Tour

Marianne Vos heeft in de achtertuin van Jolien D'Hoore haar tweede seizoenszege mogen bijschrijven. De Brabantse van WaowDeals won de eerste rit-in-lijn van de BeNe Ladies Tour met aankomst in Merelbeke dankzij een late uitval.

Marianne Vos BeNe Ladies Tour

Vos was in de finale van de etappe - waarin enkele van de Ronde van Vlaanderen bekende heuvels en kasseistroken waren opgenomen - samen met Lotte Kopecky op pad gegaan. Samen met de jonge Belgische van Lotto-Soudal reden ze op de circa negen kilometer lange lokale omloop in Merelbeke naar de eerder ontsnapte Eugenia Bujak toe.

Toen de renster van BTC City Ljubljana door de Belgisch-Nederlandse tandem werd gegrepen slonk de voorsprong snel vanwege het jagende peloton, maar het drietal hield uiteindelijk nipt stand. In de sprint-a-trois toonde Vos zich de sterkste voor Kopecky en Bujak.

Dankzij onderweg verzamelde seconden en de bonificaties aan de finish mag Vos zich de nieuwe leider noemen in de Belgisch-Nederlandse etappekoers voor elite-vrouwen. Ze neemt de gele trui over van de Britse Katie Archibald, die gisteren namens Wiggle HIGH5 tekende voor proloogwinst in Oosterhout. Vos was toen elf seconden trager, waarmee ze tweede werd.

Een familiefeestje in Merelbeke: vader Henk feliciteert dochter Marianne.

Ploegleider Eric van den Boom toonde zich tevreden met de ritzege van Vos. "Een fantastisch resultaat na een fantastische inspanning. Op de venijnige kuitenbijters in het parkoers hebben we als ploeg steeds attent van voren gereden. Winnen is winnen, daar zijn we heel blij mee. Nu is het zaak dat we dit mooie resultaat een vervolg geven in de twee dagen die nog volgen.", klonk het uit de mond van de WaowDeals-ploegleider.

Voor Marianne Vos betekende de ritzege in de BeNe Ladies Tour haar tweede dagsucces van het seizoen. Een week geleden snelde de Europese kampioene in de Giro Rosa naar haar eerste overwinning in het shirt van WaowDeals. Ze won de achtste etappe door ook al in de finale een ontsnapping op touw te zetten. In de sprint gaf ze toen Lucinda Brand en Elisa Longo Borghini het nakijken.

Morgen staat er in de BeNe Ladies Tour een dubbele rit op het programma. Er wordt geopend met pakweg honderd biljartvlakke kilometer in en om Sint-Laureins. Een paar uur later staat er een tien duizend meter lange tijdrit op het programma. Zondag wordt de 2.1-koers afgesloten met een 112 kilometer lange koers op een plaatselijk parkoers in Zelzate.

Vorig jaar wist Vos uiteindelijk het eindklassement van de relatief nieuwe etappekoers op haar naam te schrijven. Dit jaar krijgt ze de kans om op gelijke hoogte te komen met Jolien D'Hoore, die de meerdaagse zowel in 2015 als 2016 wist te winnen.