Tour vandaag: En dan nu... de bergen in!

De Tour trekt vandaag eindelijk de bergen in en we krijgen vandaag niet één, maar twee koersen over serieuze Alpencols. Geen tijd te verliezen dus, laten we snel vooruitblikken op het spektakel dat komen gaat!

Annecy

Zij die de eerste week zaten te verpieteren, mogen na de rustdag genieten.

Zij die de eerste week zaten te genieten, mogen na de rustdag verpieteren.

Het is zover: we gaan klimmen.

Eindelijk.

Aan de oevers van het betoverende Meer van Annecy wordt de tiende Tour-etappe en tevens de eerste bergrit van deze ronde op gang geschoten. De pittoreske plaats ligt aan de noordkant van het gelijknamige meer en kent veel gebouwen uit de middeleeuwen die nog goed bewaard zijn gebleven. Annecy is een trekpleister voor fietstoeristen, die vanuit hier hun ellenlange bergtochten uitstippelen.

Afkomstig uit Annecy is de meest succesvolle Franse wielrenster aller tijden: Jeannie Longo. We gaan het niet checken, maar het schijnt dat ze nog steeds op de fiets zit. Ze zegt misschien wel dat ze gestopt is, maar daar geloven we helemaal niets van.

Zoals we al zeiden: het is klimmen geblazen. Dat gebeurt na 28 kilometer in deze etappe. De Col de la Croix Fry is de eerste van vele beklimmingen die in deze Tour nog zullen volgen. De tweede pukkel op het profielkaartje zal wellicht zorgen voor de mooiste beelden van de dag: de klim naar het Plateau des Glières kent na de top onverharde wegen en voor de top harde percentages: 6 kilometer aan 11,2% gemiddeld.

Wat vijftig kilometer later volgt is een tweetrapsraket die we op weg naar finishplaats Le Grand-Bornand al vaker hebben gezien: eerst beklimmen we de Col de Romme (8,8 kilometer aan 8,9% gemiddeld), om vervolgens kort af te dalen en de Col de la Colombière aan te vatten (7,5 kilometer aan 8,5%).

De kans is groot dat de favorieten elkaar beloeren en een vluchter de eerste bergrit in deze Tour gaat winnen. Daar tegenover staat weer dat een aantal jongens voor de rustdag al klappen hebben opgelopen, die ze echt vanaf deze rit al moeten gaan wegpoetsen. En dan zijn er nog weer renners die de schade moeten beperken. Denk maar aan Bauke Mollema. Houdt zijn rug het en kan hij de anderen volgen? En zakt er vandaag mogelijk al een favoriet door het ijs?

Favorieten tiende Touretappe volgens Wieler Revue

*****

Vluchters

****

Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde

***

Daniel Martin, Jakob Fuglsang, Romain Bardet

**

Chris Froome, Tom Dumoulin, Bob Jungels, Mikel Landa, Geraint Thomas

*

Nairo Quintana, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran

La Course

Na drie jaar rondjes draaien over de Champs-Élysées was het vorig jaar dan toch eindelijk zover: het vrouwenpeloton werd de bergen in gestuurd. Op de Col d'Izoard was Annemiek van Vleuten veruit de sterkste. In Marseille werd ze - na het achtervolgingsexperiment - gehuldigd als derde Nederlandse winnares van La Course by Le Tour de France. Marianne Vos (204) en Anna van der Breggen (2015) gingen haar voor. Enkel de Australische Chloe Hosking is de enige niet-Nederlandse winnares van de wedstrijd.

Waar de koers in 2014 werd begroet als een mooie stap voorwaarts lijkt er nu een beetje de klad in gekomen. De wedstrijd moest toen het begin zijn van een Tour voor vrouwen, maar voorlopig lijkt daar nog geen sprake van. Toch zouden we ook de rit van vandaag kunnen zien als een stap voorwaarts. In plaats van één berg zoals vorig jaar het geval was zijn het nu al meerdere bergen.

Desondanks vinden velen deze stap nog niet groot genoeg. Waarom mogen ze immers niet hetzelfde parkoers als de heren rijden? Volgens de UCI-reglementen, die 160 kilometer voorschrijven als maximale koerslengte, moet dat geen probleem zijn. Kortom: wat houdt de Tourorganisatie tegen?

Gelukkig is de finale van de vrouwenwedstrijd wel precies dezelfde. Col de Romme, een korte afzink, de Col de la Colombière en afdalen richting de finish. Wordt van Vleuten de derde Nederlandse die zowel La Course als de Giro Rosa in één jaar op haar naam weet te schrijven? De kans zit er dik in.

Favorieten La Course volgens Wieler Revue

****

Annemiek van Vleuten

****

Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman-Pasio

***

Lucinda Brand, Amanda Spratt, Megan Guarnier, Katie Hall

**

Pauline Ferrand-Prévôt, Katarzyna Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig, Sabrina Stultiens

*

Nikola Noskova, Ruth Winder, Ane Santesteban, Erica Magnaldi, Eider Merino, Tayler Wiles, Shara Gillow, Margarita Victoria Garcia