Nederlandse klassementsmannen bij de les in krankjorume kasseienrit, Degenkolb wint

De negende etappe van de Tour de France is een ware calvarietocht gebleken. Een knotsgekke rit eindigde in een sprint-a-trois met Greg Van Avermaet, Yves Lampaert en John Degenkolb. Richie Porte en Rigoberto Uran waren de grote verliezers van de dag.

Tom Dumoulin
  • Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Yves Lampaert Yves Lampaert
  • Rigoberto Urán Rigoberto Urán
  • John Degenkolb John Degenkolb
  • Richie Porte Richie Porte

Een omvangrijke groep, met daarbij niet alleen notoire klassiekerspecialisten, maar ook de nodige klassementsrenners, reed in de stoffige hel op de finish nabij de wielerbaan van Roubaix op. Met nog zestien kilometer te gaan wisten geletruidrager en Roubaix-winnaar Greg Van Avermaet, Belgisch kampioen Yves Lampaert en Roubaix-laureaat John Degenkolb zich af te scheiden van de rest.

Mannen als Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) waren op het juiste moment niet bij de pinken en zij werden tot achtervolgen gedwongen. Hun beulswerk mocht echter niet baten: twee Belgen en een Duitser mochten om de laatste zegebloemen voor de eerste rustdag strijden. Degenkolb trok de sprint van kop aan en hij hield het vol. Hij sprintte naar zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk.

Achter de winnende Degenkolb verstevigde Greg Van Avermaet dankzij zijn tweede plaats in de daguitslag de leiding in het klassement. Hij bereikt de eerste rustdag met 43 tikken voorsprong op Geraint Thomas. Gilbert volgt op 54 tellen in het nieuwe algemene klassement.

Degenkolb pakt zijn eerste Tourrit, 'Gele Greg' komt net tekort.

Na de finish kon Degenkolb zijn emoties maar moeilijk in bedwang houden. Voor de Duitser is het zijn eerste grote zege sinds zijn ongeluk in januari 2016, toen hij nog voor Sunweb reed. Degenkolb vloog door de lucht bij de aanrijding en raakte bijna zijn vinger kwijt. Het duurde lang voordat hij weer op zijn oude niveau zat. Op wat koersen in kleinere wedstrijden na wist hij nooit zijn niveau van Parijs-Roubaix 2015 meer te evenaren. 

Tot vandaag, uitgerekend weer in de Hel. Ploeggenoten Bauke Mollema, die als klassementsman prima stand hield, Jasper Stuyven, en Toms Skujins vlogen hem om de hals. In het flashinterview hield Degenkolb het niet droog: "Dit is puur geluk. Ik was zo lang op jacht naar deze zege. Het is heel moeilijk om dit te beschrijven."

"Ik ben door heel veel moeilijke dingen gegaan", snikte Degenkolb. "Het was zo'n zware tijd. Iedereen zei dat het voorbij was met mij na het ongeluk. Ik zei: nee, ik wil ten minste nog één grote overwinning pakken. Die heb ik nu. Ik ben blij dat ik deze zege kan opdragen aan een van mijn beste vrienden die afgelopen winter overleden is. Iedereen zei dat ik mijn niveau niet meer zou halen na die aanrijding, maar hij geloofde wel in mij. Jörg was als een tweede vader voor me en deze zege is voor hem."

Een dolblije John Degenkolb omhelst Bauke Mollema.

Abandon Porte

Maar met de strijd om de ritzege is nog maar een klein deel van het verhaal van de etappe verteld. Er gebeurde namelijk veel meer in de Hel van het Noorden. Na nog geen tien kilometer koers raakte de Tour zijn eerste kanshebber kwijt. Net als vorig jaar is de Ronde van Frankrijk voor Richie Porte namelijk tijdens de negende etappe ten einde gekomen. Het 33-jarige speerpunt van BMC kwam onzacht in aanraking met het asfalt en greep meteen naar zijn sleutelbeen. Niet lang daarna zag hij zich genoodzaakt de koers verlaten om op zoek te gaan naar het ziekenhuis.

Een trieste aftocht voor de winnaar van de jongste Ronde van Zwitserland.

Ook de man van de voorbij twee dagen kwam ten val: Dylan Groenewegen kukelde samen met Laurens ten Dam op het Noord-Franse wegdek. LTD kon zijn weg snel weer vervolgen. De fiets van de Amsterdamse sprinter was echter in tweeën en ook Groenewegen zelf was niet helemaal okselfris meer. Na enige tijd strompelen kon hij zijn weg gelukkig toch weer vervolgen.

Na afloop van de rit meldde Groenewegen zich bij de medische wagen voor een röntgenfoto, maar op de foto's werd niets serieus aangetroffen. Groenewegen zal kan afreizen naar Annecy, waar de Tour dinsdag wordt vervolgd.

Naast Porte was er geen enkele klassementsrenner die de ronde moest verlaten. Maar dat betekende niet dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Titelverdediger Chris Froome ging ettelijke malen onderuit en ook andere klassementsmannen werden regelmatig op het asfalt gemeld. Radio Tour kreeg, in tegenstelling tot de twee voorgaande ritten, geen moment rust.

Tom Dumoulin kwam de dag als een van de weinigen der klassementsmannen zonder noemenswaardige malheur door. Hij reed een ijzersterke rit en voerde de favorietengroep in de finale diverse malen aan. Ondanks dat hij één van de sterksten was kwamen er geen al te grote verschillen tussen de klassementsmannen. Naast Porte verloor immers alleen Rigoberto Uran na een harde val een goeie anderhalve minuut. Voor mannen als Bardet (die diverse keren pech had) en Landa (die in de finale nog een lelijke smak maakte) viel de schade met een verlies van slechts zeven tellen uiteindelijk reuze mee.