Annemiek van Vleuten deelt mokerslag uit in Giro Rosa

In de gevreesde klimtijdrit van de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de concurrentie op een hoop gereden. Ze reed in de vijftien kilometer lange beproeving bergop haar dichtste belager, Ashleigh Moolman-Pasio, op tweënhalve minuut.

Annemiek van Vleuten

Amanda Spratt, die gisteren de roze trui greep in Gerola Alta, begon de tijdrit met 33 tellen voorsprong op de regerend wereldkampioene tegen de klok. Aan het eerste meetpunt had ze die voorsprong echter allang verspeeld op Van Vleuten, die geen spaan heel liet van de concurrentie. Spratt moest aan de finish aan het alpine meer van Campo Moro uiteindelijk 3'26" toegeven op haar ploeggenote. Dat bleek voor Spratt genoeg voor plaats vijf. 

Spratt raakte haar Maglia Rosa na één dag alweer kwijt.

Spratt moest de Maglia Rosa afstaan aan haar Nederlandse ploegmaat, die zich bergop meerdere klasses beter toonde dan haar oppononenten. Ashleigh Moolman-Pasio, toch geen kleine naam in het klimwerk, had aan de meet al 2'28" verspeeld. Daarmee reed ze zich weer op gelijke hoogte met Spratt in het klassement. De twee lijken de komende dagen om de tweede plek te mogen strijden.

Ashleigh Moolman-Pasio reed een prima klimtijdrit, maar kon toch bij lange na niet op tegen het geweld van Van Vleuten.​​​​​

Op plaats drie in de daguitslag staat Lucinda Brand. De Nederlandse Sunweb-renster bleef samen met Moolman-Pasio als enige binnen de drie minuten van de Wageningse kopvrouw van Mitchelton-SCOTT. 

Lucinda Brand bezet momenteel de vierde plaats in de rangschikking.

Van Vleuten lijkt dankzij deze machtsontplooiing op haar tijdritfiets met nog drie etappes te gaan na Marianne Vos (drie eindzeges) en Anna van der Breggen (twee overwinningen) de derde Nederlandse te worden die de vrouwenronde van Italië op haar naam weet te schrijven. Morgen wacht er een relatief vlakke dag op de karavaan. Zaterdag staat de koninginnenrit met aankomst op de Monte Zoncolan op het programma. Zondag is de venijnige slotrit naar Cividale del Friuli.

Voor Mitchelton-SCOTT betekende de zege van Van Vleuten het alweer het vierde dagsucces in zeven dagen. Spratt en Jolien D'Hoore (tweemaal) tekenden al voor eerdere overwinningen in de hoog aangeschreven etappekoers door de laars.