Giro Rosa: Amanda Spratt grijpt de macht op Gerola Alta

Amanda Spratt heeft in de zesde etappe van de Giro Rosa iedereen haar hielen laten zien. De Australische finishte op de slotklim naar het bergdorpje Gerola Alta een halve minuut voor ploeggenote Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman als eerste,

Amanda Spratt

Na het Lago di Orta en het Lago Maggiore bracht de Giro Rosa vandaag een bezoekje aan een ander beroemd meer. Vanuit Sovico, een plaatsje niet ver van het circuit van Monza, kwam de karavaan al snel aan in Lecco voor een tocht langs het Comomeer. Op wat uitlooppogingen en wat fietswissels voor Wiggle High5-kopvrouw Elisa Longo Borghini na had Radio Corsa niet veel te melden, langs de westelijke oever van het imposante meer blijf het peloton bijeen. 

Het gaf rozetruidraagster Ruth Winder, die gisteren in de vijfde etappe een onvervalste dubbelslag sloeg, de gelenheid om even van haar nieuwe tricot te genieten. Maar toen even na de tussensprint de weg omhoog begon te lopen was het uit met de pret. Van een Gruppo Compatto was al zeer snel geen sprake meer en ook Winder overleefde de natuurlijke selectie niet.

De Amerikaanse van Team Sunweb werd al vroeg op de veertien kilometer lange slotklim in moeilijkheden gemeld. Met een voorgift van 1'24" op ploeggenote Lucinda Brand en vooral een voorsprong van anderhalve minuut op de gevreesde Mitchelton-SCOTT-tandem Spratt-Van Vleuten had ze desondanks een kans om haar leidende positie te behouden. Ze zou echter teveel verliezen in de laatste kilometers waardoor ze morgen weer in haar normale tenue moet starten.

Het was Spratt die vanuit een elitegezelschap op vier kilometer van de meet de knuppel in het hoenderhok gooide. De winnares van de jongste Emakumeen Bira liet haar kompanen achter en ze zou niet meer worden bijgebeend. De inspanning leverde Spratt niet alleen de dagzege, maar ook de nieuwe roze trui op. Annemiek van Vleuten reed een goede halve minuut achter haar ploeggenote nog naar een tweede plaats en de Wageningse maakte daarmee het feest voor Mitchelton-SCOTT helemaal compleet.

Morgen wacht de gevreesde klimtijdrit in de Giro Rosa. De bergachtige chronoproef start in Lanzada en gaat over een afstand van vijftien kilometer via een hele reeks tunnels en haarspeldbochten richting het bergmeer Campo Moro. Spratt mag daarin een voorsprong van een halve minuut op Ruth Winder. Drie seconden na de Amerikaanse staat Van Vleuten in het klassement geposteerd.

Spratt en Van Vleuten omhelzen elkaar op het podium: wie gaat hen de komende dagen bedreigen?