Tour de France: Gaviria de snelste in een wederom chaotische rit

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleef Peter Sagan en André Greipel voor.

Gaviria
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van André Greipel André Greipel
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Tom Dumoulin sprak twee jaar geleden zijn ongenoegen uit over de wandeletappes in de Tour de France. De Limburger zal zich vandaag dan ook lange tijd niet vermaakt hebben in Frankrijk. Hoewel het tempo vrij hoog lag, gebeurde er weinig. Een viertal trok al in de eerste kilometer ten aanval, namelijk het Cofidis-duo Anthony Perez en Dimitri Claeys, Jerome Cousin (Direct Energie) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty Groupe-Gobert). 

Het kwartet kreeg met zo'n zeven minuten een ruime voorsprong van het peloton, waar BMC lange tijd de honneurs waarnam op kop. Toen onder meer Quick Step-Floors en Lotto Soudal zich meldden, werd de voorsprong flink verminderd. Dat kwam ook doordat de kopgroep het op dat moment rustig aan deed. Toen het peloton op anderhalve minuut naderde, nam het echter weer gas terug. Op zo'n veertig kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waarbij onder anderen Jakob Fuglsang, Robert Gesink en Mikel Landa waren betrokken. Gelukkig kon iedereen verder.

Op het moment van de valpartij ging de kopgroep juist net versnellen. Al snel nam hun voorsprong weer toe tot een kleine drie minuten. Met nog dertig kilometer te gaan hadden Cousin, Van Keirsbulck, Perez en Claeys een voorsprong van 2 minuten en 48 seconden op het peloton, waar vooral Tim Declercq en Thomas De Gendt achtervolgden. Quick Step-Floors besloot daarom een mannetje erbij te zetten in de achtervolging op de vlucht van de dag: Niki Terpstra.

Quick Step er alleen voor

De voorsprong nam gestaag af, maar Quick Step-Floors was er duidelijk niet zeker van dat ze de kopgroep terug zouden kunnen halen. Dat was ook omdat de Belgische formatie er alleen voorstond, enkel Groupama-FDJ zette een mannetje op kop in de jacht op de koplopers. Met nog tien kilometer op de teller had het viertal nog steeds een voorsprong van een dikke minuut. 

Op het moment dat het er steeds meer op begon te lijken dat de vluchters het zouden kunnen gaan redden, werden de knechten van Dimension Data en Bora-Hansgrohe gemaand om op kop van het peloton te rijden. In het peloton was het vervolgens weer raak, want op vier kilometer van de meet vond er een grote valpartij plaats. Daarbij lagen onder anderen Tiesj Benoot, Ilnur Zakarin en Rigoberto Uran. Die laatste wist wel terug te komen. 

De crash was slecht nieuws voor de vluchters, want ineens meldden zich meerdere teams op kop van het peloton. Onder meer Team Sky wilde concurrenten op achterstand zetten. Dat was de doodsteek en in de slotkilometer werden de vluchters teruggepakt. En dus werd het weer een sprint. In de chaotische spurt was Gaviria nipt sterker dan Sagan en Greipel. Dylan Groenewegen kwam niet echt tot zijn sprint en moest genoegen nemen met een vierde plaats. Grote verliezer voor het algemeen klassement was Zakarin, die 59 seconden aan zijn broek kreeg. Door de val in de slotfase moest Axel Domont, knecht van Romain Bardet, opgeven.