Greg van Avermaet verovert geel; Dumoulin beperkt schade in Cholet

Greg van Avermaet heeft zich op het erepodium in Cholet zich laten kronen tot derde geletruidrager van deze Tour de France. Hij was voorafgaand aan de ploegentijdrit de best geklasseerde renner van BMC Racing Team, dat de derde etappe wist te winnen.

BMC Racing Team
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet

Na de inleidende beschietingen tijdens het openingsweekend was het op dag drie van de Tour de France tijd voor serieus wapengekletter. Parkoersbouwer Thierry Gouvenou had een golvend parkoers van 35 kilometer in en om Cholet uitgetekend waar de specialisten zich op konden uitleven.

Met Mitchelton-Scott, Team Sky en BMC mochten direct al drie ploegen met kanshebbers vroeg starten. De ploegen mochten allemaal plaatsnemen op de hotseats. De 38'55"15 van de Australische formatie kwam als eerste op de tabellen. De equipe van Chris Froome kwam onder luid boegeroep vijf minuten later terug in Cholet aan. Sky bleek vijf seconden sneller.

Maar zij waren ook niet opgewassen tegen de BMC-trein. De wijze waarop het achttal rondreed moet één van de hoofdsponsoren van de ploeg een plezier hebben gedaan. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk werd rondgereden. En dat leverde uiteindelijk een tijd op die nog vier tikken sneller was dan Team Sky.

Tom Dumoulin deed met Team Sunweb eveneens goede zaken. De ploeg eindigde als vijfde op slechts elf seconden van de winnaar, waardoor hij het verlies zeer binnen de perken wist te houden. In het virtuele klassement staat hij als eerste van de favorieten voor het algemeen klassement genoteerd op plek zeven, op 11 seconden van de nieuwe gele truidrager.

Een tevreden Dumoulin bedankt zijn ploegmaats direct na de finish.

Peter Sagan, de man die de ploegentijdrit in het geel aanvatte, raakte de leiding in het klassement kwijt. De drievoudig wereldkampioen op de weg moest zijn ploeg bij het tweede tussenpunt laten rijden en moest aan de finish zijn gele tricot afstaan aan Greg van Avermaet. Vanuit de hotseat zag de Belg van BMC met samengeknepen billen hoe Quick-Step Floors haar best geklasseerde renner, Fernando Gaviria, al snel kwijtraakte. En ook de rest van de ploeg viel uit elkaar.

Maar GVA moest tot de finish blijven duimen draaien, want Philippe Gilbert kwam nog erg dichtbij. Uiteindelijk kwam de ploeg van Patrick Lefevere vijf seconden tekort om Gilbert naar de Maillot Jaune te loodsen, tot opluchting van Van Avermaet.