Giro Rosa: Jolien D'Hoore pakt tweede ritzege op rij

Jolien D'Hoore heeft in Piacenza voor haar tweede opeenvolgende dagzege in de Giro Rosa mogen tekenen.

Jolien D'Hoore

In de hectische slotfase van gisteren was er in de slotfase sprake van verbrokkeling na enkele valpartijen buiten de drie kilometerzone. Enkele favorieten, waaronder Megan Guarnier (eindwinnares in 2016) en de Nederlandse Sabrina Stultiens kregen tijd aan de broek.

De vierde etappe van de Giro Rosa verliep gelukkig iets voorspoediger. Stultiens was opnieuw betrokken bij een valpartij, net als haar ploeggenotes Riejanne Markus en Marianne Vos, maar de gekwetsten konden ditmaal wel weer de aansluiting vinden bij de rest van hun collega's. Een compact peloton stormde vervolgens op de finish af. 

In de straten van Piacenza had een groep van 32 rensters zich licht af weten te scheiden. De meeste klassementsfavorieten waren bij de les en finishten in die voorste club die om de zege mocht sprinten. Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) en Shara Gillow (FDJ - Nouvelle Aquitaine - Futuroscope) verloren echter zeven extra tellen, terwijl WaowDeals-troef Stultiens op achttien tellen werd geklasseerd.

In de thuisstad van Giorgia Bronzini was het wederom Jolien D'Hoore (Mitchelton-Scott) die over de snelste benen bleek te beschikken. Marta Bastianelli (Alé Cipollini) strandde aan het achterwiel van de Belgische. Veelvoudig Fins kampioene Lotta Lepistö werd derde in de Italiaanse stad op de Povlakte. Bronzini moest voor eigen volk genoegen nemen met een vijfde plaats.

Morgen gaat het in de Giro Rosa voor het eerst serieus omhoog. De vijfde etappe kent start en finish in Omegna. Na een lus om het Ortameer gaat het eerst in noordelijke richting naar de woonplaats van Elisa Longo Borghini. Via de beklimming van de Someraro (tweede categorie), met de top op goed dertig kilometer van de aankomst, komt de karavaan uiteindelijk weer uit aan de oevers van het Ortameer, waar nog tien vlakke kilometers moeten worden afgelegd richting finish.