Tour de France: Sagan verslaat Colbrelli na chaotische sprint

Peter Sagan heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. De wereldkampioen bleef Sonny Colbrelli en Arnaud Démare voor. Sagan is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Sagan
  • Sonny Colbrelli Sonny Colbrelli
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Arnaud Démare Arnaud Démare

De 182,5 kilometer lange etappe naar La Roche-sur-Yon was voor vluchters interessant omdat er al vroeg bergpunten waren te verdienen. Kevin Ledanois, de drager van de bergtrui na etappe 1, verloor veel tijd gisteren en dus lag de trui voor een groot gedeelte van de renners voor het oprapen. Michael Gogl (Trek-Segafredo), Dion Smith (Wanty Groupe-Gobert) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) zagen wel heil in een strijd om de trui en kozen dus voor de aanval. Op de beklimming bleek Smith uiteindelijk over de snelste benen te beschikken. 

Na de enige beklimming van vandaag lag er geen enkel obstakel meer op de route. Smith en Gogl hadden geen zin om muis voor het peloton te spelen en dus lieten zij zich terugzakken. Het gevolg was dat Chavanel de eenzame vluchter van de dag zou worden. Kilometers lang reed hij solo op kop en La Machine reed zo'n vier minuten bijeen. Voor de achttienvoudig deelnemer aan de Tour de France werd het een saluut aan zijn loopbaan. 

In het peloton gebeurde lange tijd niets en reed Quick Step-Floors, en dan met name Tim Declercq, kilometers lang op kop. Het was wachten tot de tussensprint vooraleer er wat actie kwam in het peloton. De sprint werd gewonnen door wereldkampioen Sagan, die een half-spurtende Gaviria achter zich liet. 

Opgave Sánchez en Grmay

De spanning nam direct daarna toe en steeds meer teams wilden vooraan zitten in het peloton. Dat leidde tot hachelijke situaties, want zo kwamen onder anderen Silvan Dillier, Adam Yates, Rudy Molard en Luis Léon Sánchez ten val. De laatste was er het zwaarst aan toe, want de Spanjaard van Astana greep direct naar zijn elleboog. De hardrijder probeerde het nog wel, maar al snel werd duidelijk dat hij niet verder kon.

Dat betekende een flinke streep door de rekening van Astana en in het bijzonder kopman Jakob Fuglsang. Sánchez was de tweede opgever van de Tour de France van dit jaar, want eerder stapte ook Trek Segafredo-renner Tsgabu Grmay uit koers. De Afrikaan had last van buikkrampen. Hij had een van de belangrijkste knechten moeten worden van Bauke Mollema in de bergen. 

Ondertussen moest de ontknoping van de etappe nog plaatsvinden. Arnaud Démare kende een valse start van de finale, want de Fransman kreeg af te rekenen met een lekke band. Hij keerde echter weer met gemak terug in het peloton. Tegelijkertijd reed de grote groep ook het gat met Chavanel zo goed als dicht. En dus was het zeker: een massasprint zou uitsluitsel geven. Maar omdat de finale best tricky was, zat niemand echt op zijn gemak en was het afwachten wat er nog allemaal zou gebeuren.

Op zeven kilometer van het einde reed Kittel lek, waardoor de Duitser niet met de massasprint mee zou kunnen doen. Op een kleine twee kilometer van het einde was het weer raak: een valpartij met Daryl Impey, waardoor ook onder meer Gaviria werd opgehouden. Met een kleine groep zou er worden gestreden om de dagzege. Het was vervolgens Sagan die Colbrelli nipt wist te verslaan.