Gaviria opent Tour met ritzege, Froome, Quintana en Porte verliezen tijd

Fernando Gaviria is de eerste gele trui in de Tour de France. De Colombiaan won na een finale vol spektakel en is de tweede Colombiaanse geletruidrager in de geschiedenis van de Tour.

Gaviria
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Het was weer zover: de Tour de France was vertrokken voor weer meer dan 3.000 kilometer hardrijden, kasseien kletsen, ploegentijdrijden, individueel tijdrijden en vooral enorm veel klimmen. Op een aantal kilometers in de zestiende etappe na kon het weer een ontzettend Franse Tour de France worden genoemd. 

Bij het zwaaien van de vlag door Tour-baas Christian Prudhomme was de vlucht van de dag in de eerste rit al snel gevormd. Jérôme Cousin van Direct Énergie viel aan, Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) en Kévin Ledanois (Team Fortunéo Samsic) volgden hun landgenoot.

Een prachtig beeld even na het Grand Départ.

Op weg naar de sprints

Een Frans trio dat al snel een vrijgeleide kreeg van het peloton, waarin onder meer Robert Gesink de hele dag aan het achtervolgen was. Vervolgens was het wachten, wachten, wachten. Ruim halverwege het parkoers lag de tussensprint voor het puntenklassement, waar régional de l'étape Cousin met de 20 punten en bijbehorende euro's aan de haal mocht gaan van zijn kompanen. In de achtergrond bleek voor de vierde plaats Fernando Gaviria ruim de snelste. Alle topsprinters sprintten mee, behalve Dylan Groenewegen.

Lawson Craddock kreeg in de gaten dat zijn vanochtend opgespelde rugnummer 13 een ongeluksgetal is. Tijdens de bevoorrading kwam de Amerikaan van EF Education First hard ten val, wat hem pijn aan de schouder en een verwond gezicht opleverde.

Op weg naar de enige gecategoriseerde strook bergop van de dag - de Côte de Vix - ontstond er wat onenigheid in de kopgroep. Offredo viel aan, Lédanois zorgde ervoor dat Cousin het gat moest dichten. Op de beklimming bleek dat te tellen, want Lédanois had in de sprint net iets meer over dan Cousin. Lédanois zal morgen de eerste drager van de bollentrui zijn. 

Chaos

Daarna volgde op ruim 13 kilometer van de streep de bonussprint, een nieuwigheid in de ronde. De eerste over de streep bij de bonussprint verdiende drie bonificatieseconden, de tweede twee en de derde één. Offredo en Cousin waren samen vooraan overgebleven, Oliver Naesen viel aan vanuit het peloton om de resterende seconde mee te nemen. Hij slaagde in zijn opzet, terwijl Cousin Offredo versloeg voor de eerste stek.

Daarna begon de tocht richting de onvermijdelijke massasprint in Fontenay-le-Comte. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want een valpartij op ruim tien kilometer van de streep hypothekeerde onder meer de kansen van Arnaud Démare. Ook Richie Porte werd opgehouden door de val, hij moest met zijn ploeg achtervolgen. Ook supertalent Egan Bernal kwam op een heel vreemde manier ten val bij de overgang van een brug.

Met een gereduceerd peloton reden we af op Fontenay-le-Comte, terwijl BMC Racing Team en Mitchelton-Scott moesten achtervolgen omdat zowel Porte als Adam Yates de boot gemist hadden. Titelverdediger Chris Froome was de volgende die enorm hard ten val kwam en achter de boarding belandde. Een zeer slecht begin van de Tour voor Team Sky was het gevolg. Nairo Quintana reed lek met nog net iets meer dan drie kilometer te gaan, wat ervoor zorgde dat hij gewoon de tijd zou verliezen die hij aan de streep als achterstand zou hebben. 

Sprinten

Bora-Hansgrohe ging aan de slag om de sprint voor te bereiden. Het peloton brak door het tempo van Quick-Step Floors, dat de leiding had overgenomen. Fernando Gaviria kreeg een koninklijke sprint voorgeschoteld door zijn ploeg. De Colombiaan maakte het werk van zijn ploeg met grote klasse af en won in zijn eerste Tour-etappe ooit meteen. 

Achter hem werd Peter Sagan tweede en Marcel Kittel derde. Dylan Groenewegen werd zesde. De groep met Porte en Froome verloor ongeveer 50 seconden op de eerste renners.