Dit zijn onze favorieten voor de 29ste Giro Rosa

Marianne Vos (drie eindzeges) en Anna van der Breggen (twee eindzeges) gingen haar voor. Dit jaar moet het voor Annemiek van Vleuten zijn in de 29ste Giro Rosa. Maar gaat de Wageningse daarin slagen? We zetten alle kanshebbers voor u op een rijtje.

Annemiek van Vleuten

Meer lezen over de Giro Rosa? Koop dan zeker onze Tour-special. U ziet alle etappes en teams alvast een keer voorbijkomen.

We beginnen dit favorietenpraatje uiteraard bij de kopvrouw van Mitchelton-SCOTT. Vorig jaar deed Annemiek van Vleuten voor het eerst een gooi naar de eindzege. Ze zou Italië met de groene trui voor het klimklassement en twee ritzeges verlaten, maar voor de eindzege kwam ze tekort. Hoewel ze bergop misschien wel de sterkste was ging het juist mis op een vlak stuk weg rondom Occhiobello.

Tijdens die bewuste vierde etappe zat Van Vleuten even niet op te letten. Haar concurrenten, waaronder latere eindwinnares Anna van der Breggen, profiteerden daar optimaal van door Van Vleuten twee minuten aan de broek te smeren. De derde plek op het eindpodium was het hoogst haalbare. De vierde etappe was een dure, maar zeker ook wijze les: om de Giro Rosa te kunnen winnen moet je tien dagen continu bij de les zijn.

We mogen ervan uitgaan dat Van Vleuten dezelfde fout niet nog eens gaat maken. Ze verschijnt dankzij een stage op Tenerife goed geprepareerd aan de start van een tiendaagse die haar goed moet liggen. De eerste helft van de wedstrijd wordt voornamelijk een zaak van overleven en niet in de problemen geraken, maar daarna kan de wereldkampioene tegen de klok haar slag slaan.

Etappe zes is een mooie eerste test bergop, maar de eerste grote slag komt vermoedelijk een dag later in de klimtijdrit naar Alpe Gera di Campo Moro. Daar op twee kilometer boven NAP lijkt de roze trui, die Van Vleuten in haar carrière al twee dagen droeg, voor haar klaar te liggen. En de beslissing valt - al mogen we dat zoals eerder geschreven natuurlijk nooit met zekerheid zeggen - op de Monte Zoncolan. 

Kan ze op de flanken van die monsterklim iedereen van zich afschudden, zoals ze op de Col d'Izoard en op de Vista Chinesa even buiten Rio de Janeiro al deed? Dan heeft Annemiek van Vleuten een levensgrote kans om als derde Nederlandse de Giro Rosa te winnen.

In Brazilië leerde Van Vleuten dat ze de anderen serieus pijn kan doen op de beklimmingen. 

Kapers op de kust in eigen ploeg

Maar Van Vleuten is natuurlijk niet de enige klassementsrenster die de Giro Rosa met rood heeft omcirkeld. Het gevaar komt misschien zelfs wel uit eigen ploeg. Amanda Spratt kan net als haar Nederlandse collega verschillende adelbrieven voorleggen. Na een zeer sterk voorjaar wist ze de vrouwenronde van het Baskenland te winnen.

Die zege in de Emakumeen Bira, en haar vijfde plaats in de Giro Rosa vorig jaar, zijn prima resultaten en die maken haar tot een geduchte concurrent. Als Van  Vleuten om wat voor reden dan ook de ronde niet kan winnen, kan zij wellicht de meubelen redden. Toch lijkt Spratt als het erop aankomt net even iets minder.  De vraag is: hoeveel minder? Want als ze slechts een klein beetje minder is kan ze het klassement ook zeker naar haar hand zetten.

En tot slot mogen we Lucy Kennedy ook niet uitvlakken. Bij het grote wielerpubliek is ze nog een relatief onbekende naam, maar daar kan de komende dagen zomaar verandering in komen. Omdat ze pas in 2014 begon met koersen mist ze misschien nog wat ervaring in het peloton, maar in haar eerste jaar als wielerprof bij Mitchelton-SCOTT doet ze het hartstikke goed. Zeker als het bergop gaat. Kennedy is misschien wel de best denkbare knecht voor Van Vleuten, of steekt ze haar direct naar de kroon?

Amanda Spratt wordt gehuldigd als winnares van Emakumeen Bira: er zijn slechtere back-up plannen denkbaar.

 

Megan Guarnier

Maar Megan Guarnier lijkt toch de grootste opponente te worden voor Annemiek van Vleuten. Ze won de ronde al in 2016 en ook destijds stonden er heel wat pittige beklimmingen op het menu (de Mortirolo, om er maar eens één te noemen). Na een moeilijk 2017 is ze nu - in afwezigheid van Anna van der Breggen, die kiest voor een avontuur op de mountainbike - wederom top kopvrouw van Boels-Dolmans gebombardeerd. 

Guarnier is, net als van Vleuten, onderdeel van een collectief dat in elke etappe om de knikkers kan strijden. In de sprints kan Pieters zich bijvoorbeeld uitleven en ook de rest van de selectie kan zoals u weet meer dan behoorlijk met de fiets rijden. De Giro Rosa is dit jaar één van de hoofddoelen van de Amerikaanse en dus weet de concurrentie genoeg: alles op alles zetten om bij te blijven als zij op de pedalen gaat staan.

Reken maar dat Megan Guarnier er alles aan gaat doen om de Giro Rosa voor een tweede keer te winnen.

 

Elisa Longo Borghini

Elisa Longo Borghini is nog niet bezig aan het meest gelukkige seizoen van haar carrière. In het voorjaar werd ze geplaagd door ziekte. De nog altijd maar 26-jarige Italiaanse hoopt natuurlijk de Giro Rosa, die op slechts een paar kilometer van haar huis start, nog een keer te winnen en ze zou de erelijst ook zeker sieren. Toch lijkt het niet direct voor dit jaar te zijn. Ze zegt zelf dat ze net te zwaar is voor een klim als de Zoncolan. 

Desondanks gloort er hoop aan de horizon. Het gevoel is weer beter en ze heeft dat ook alweer diverse malen in koers laten zien. Tijdens de wegrit op de Middellandse Zeespelen reed ze bijvoorbeeld afgelopen week de concurrentie aan flarden. Nummer twee Ane Santesteban kwam op meer dan drie minuten binnen.

Nog iets wat in haar voordeel zou kunnnen werken: tijdens de vijfde etappe rijdt ze over één van haar favoriete hellingen. Benieuwd of ze op die klim vanuit Lesa vleugels krijgt... Misschien lanceert dat haar zelfs wel voor de rest van de ronde?

Toch lijkt een mooie ritzege dit jaar een meer realistische doelstelling voor Elisa Longo Borghini dan de eindoverwinning. Desondanks mogen we ELB zeker niet onderschatten. We weten allemaal dat de Italiaanse tot veel in staat is.

De voorbereiding van de vice-kampioen van 2017 verliep verre van ideaal. 

 

Kasia Niewiadoma

Een renster die voorbestemd lijkt om de Giro Rosa vroeg of laat ooit eens te winnen. Net als Elisa Longo Borghini draait ze al heel wat jaren mee in het wereldje en ze is er niet meer uit weg te denken. Desondanks is ze nog altijd slechts 23. Met haar aanvalslust stal ze al vele wielerharten en het leverde haar in het verleden tevens al eindzeges in de Women's Tour en de Emakumeen Bira op. En dit jaar won ze op bijzonder fraaie wijze de Trofeo Alfredo Binda, toch niet de minste koers op de kalender.

De Giro Rosa is, samen met de minder succesvol verlopen Ardennenweek, het hoofddoel voor de vrouw die bij Canyon-SRAM zonder twijfel het speerpunt is voor het klassement. Kan ze winnen? Ja, maar dan moet echt alles meezitten. Een podiumplek lijkt normaliter het hoogst haalbare. Gelukkig heeft ze genoeg sterke helpers aan haar zijde. Zij zullen zich de longen uit hun lijf rijden voor het welslagen van de Giro Rosa van Niewiadoma. Wie weet bezorgt dat haar een plaats in de zevende wielerhemel?

Al tweemaal was Katarzyna Niewiadoma 'Dama Bianca'. Maar Kasia wil meer.

 

Ashleigh Moolman-Pasio

In 2020 moet, volgens de plannen van Dimension Data, voor het eerst een renner uit Afrika op het podium staan van een grote ronde. Als het aan Cervélo-Bigla ligt gebeurt dat dit jaar al. Zij vertrekken immers met de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio als kopvrouw en deze 32-jarige koestert podiumambities. En terecht. Ze werd in 2015 al eens vierde en dit jaar heeft ze goede kans om daadwerkelijk het eindpodium te betreden.

Cervélo-Bigla heeft een goede reputatie in de ploegentijdrit en Moolman-Pasio heeft een goede reputatie in het klimwerk. Ze gaat normaliter net iets minder goed omhoog dan Van Vleuten en Guarnier, de twee topfavorieten, maar ze mag desondanks hopen op een mooie Giro, waarin een ritzege ook zeker tot de mogelijkheden behoort. 

Ashleigh Moolman-Pasio: beter dan ooit. Klaar voor het podium?

 

Sabrina Stultiens

De carrières van Marianne Vos (hoewel we haar intussen niet meer als klassementsrenster moeten zien), Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zullen geen eeuwigheid meer duren. Houden we in de toekomst dan nog wel iemand over die ons in een koers als deze kan vermaken? Jawel hoor, want Sabrina Stultiens is de nieuwe Nederlandse hoop. 

Ze heeft bewezen dat ze één van de beteren is als het bergop gaat. Hiervan getuige onder meer haar prestaties in de Emakumeen Bira, waar ze de openingsrit wist te winnen. Ze ziet zichzelf niet meteen als de topfavoriet, "maar meer als een outsider voor een podiumplaats". Komt dat even goed uit! Dat is namelijk precies hoe wij haar ook zien: als iemand die zichzelf en de wielerwereld zomaar bijzonder positief kan verrassen.

Als Stultiens goede benen van het Baskenland opnieuw kan onderschroeven kan het een heel mooie tiendaagse worden voor de Meijelse.

U vraagt om een favorietenlijstje? Komt-ie!

*****

Annemiek van Vleuten, Megan Guarnier

***

Ashleigh Moolman-Pasio, Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini, Amanda Spratt, Sabrina Stultiens

*

Shara Gillow, Lucy Kennedy, Alena Amialiusik, Erica Magnaldi, Tatiana Guderzo, Cecilie Uttrup Ludwig, Victoria Garcia, Lauren Stephens, Tayler Wiles

En de sprinters dan?

Nu we de grootste kanshebbers kennen is het tijd om ons nog even in de sprinters te verdiepen. Die krijgen immers naar alle waarschijnlijkheid ook de gelegenheid om zich te kunnen tonen. Laten we eens wat namen noemen: Giorgia Bronzini, Chloe Hosking, Jolien D'Hoore, Marta Bastianelli, Amy Pieters, Hannah Barnes, Alexis Ryan, Lotta Lepistö, Roxane Fournier, Eva Buurman, Barbara Guarischi, Maria Giulia Confalonieri, Kirsten Wild en - met twintig ritzeges recordhouder aller tijden in de Giro Rosa - Marianne Vos.

Kortom: het worden tien mooie dagen in Italië.

Volg de 29ste Giro Rosa

Helaas! In tegenstelling tot eerdere berichtgeving worden de beelden van de Giro Rosa niet rechtstreeks tot u gebracht. Desondanks zijn er voldoende mogelijkheden om de koers te volgen. Allereerst: op Eurosport is er elke avond een ruime samenvatting te zien van de etappe. PMG Sport brengt deze samenvattingen al omstreeks 17.00 uur. Ook vanuit de UCI wordt elke dag een samenvatting de wereld in geslingerd. 

Wieler Revue zal u natuurlijk ook op de hoogte houden van dit tien dagen durende wielerspektakel in het noorden van Italië.