Met deze mannen moet Wout Poels Froome aan vijfde Tourzege helpen

Wout Poels mag zich gaan opmaken voor zijn zesde Tour de France. De Limburger is namelijk door Team Sky opgeroepen voor de Franse rittenkoers. Kopman van de formatie is de veelbesproken Chris Froome.

Wout Poels
  • Afbeelding van Wout Poels Wout Poels
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

De Brit die gisteren van het WADA, de UCI en de ASO te horen kreeg dat hij komende zaterdag gewoon in Frankrijk mag starten maakt geen geheim van zijn ambities. "Ik wil mijn vierde opeenvolgende grote ronde en mijn vijfde Tour de France winnen", zegt Froome in het perspraatje van de Britse ploeg.

De laatste renner die erin slaagde om zowel de Giro d'Italia als de Tour de France in één jaar te winnen was Marco Pantani, die het kunststukje in 1998 klaarde. Miguel Indurain (1992 en 1993), Bernard Hinault (1982 en 1985), Eddy Merckx (1970 en 1972), Jacques Anquetil (1964) en Fausto Coppi (1949 en 1952) deden hem dit eveneens voor.

Een dag na de vrijspraak in de salbutamolaffaire realiseert Froome zich dat het winnen van de Franse drieweekse een lastig karwei wordt, zo geeft hij aan in het persbericht: "Ik heb nog nooit de combinatie Giro-Tour gedaan en dit betekende een compleet nieuwe seizoensindeling. Maar ik heb veel geleerd van de Vuelta die kort na de afgelopen Ronde van Frankrijk volgde. Dat zorgt ervoor dat ik met vertrouwen afreis naar deze koers."

Froome is natuurlijk niet de enige die zaterdag in het speciale orka-tenue aan de start zal verschijnen. Zo maakt ook Wout Poels weer zijn opwachting in de selectie. De coureur uit Blitterswijck is al jaren de vaste adjudant van Froome in het rondewerk. 

Naast Poels staan ook Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon en Egan Bernal hun mannetje zodra het bergop gaat. De laatste twee maken hun debuut in La Grande Boucle. Hardrijders Jonathan Castroviejo en Luke Rowe sluiten de achtkoppige selectie van Sky af.

In de ploeg is geen ruimte voor Nederlands kampioen tijdrijden Dylan van Baarle. Hij maakte de afgelopen drie jaar steevast onderdeel uit van de Tourkaravaan, maar moet nu de Ronde van Frankrijk vanuit huis volgen.