Tour 2018: Calmejane moet Direct Energie succes bezorgen

Tussen al het nieuws over Chris Froome door heeft Direct Energie zijn selectie voor de komende Tour de France onthuld. De Franse ploeg zal zich richten op het binnenhalen van ritzeges. Speerpunt is zonder twijfel Lilian Calmejane.

Calmejane
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Calmejane wist vorig jaar op prachtige wijze de achtste etappe te winnen in de Tour de France. Op geaccidenteerd terrein bleef de aanvalslustige renner Robert Gesink en Guillaume Martin, ondanks krampen in de slotfase, ruim voor. Calmejane is dan ook weer de grootste troef van het procontinentale team dit jaar. In de Ronde van Zwitserland bleek er nog ruimte voor verbetering, maar met zeges in Parijs-Camembert en de Royal Bernard Drome Classic toonde Calmejane zijn klasse al dit seizoen. 

In de sprint zal Direct Energie Thomas Boudat uitspelen. Boudat zal zich door de grote concurrentie voornamelijk richten op het behalen van top 10-noteringen. Vorig jaar deed de 24-jarige renner ook al mee, maar was een elfde plek zijn beste resultaat. Boudat, in 2014 wereldkampioen omnium op de baan, heeft ten opzichte van vorig seizoen wel weer een stap gezet in zijn ontwikkeling. Zo won hij een rit in de Ruta del Sol en was hij eveneens de beste in de Cholet-Pays de Loire. 

La Machine

Verder is ook Sylvain Chavanel wederom van de partij. La Machine, inmiddels 39 jaar oud, miste sinds 2001 geen enkele Tour de France. Doordat hij ook deze Tour de France weer van start mag, wordt hij recordhouder wat betreft meeste deelnames. Met zijn achttiende start laat hij Stuart O'Grady, Jens Voigt en George Hincapie (allen 17 deelnames) achter zich. Chavanel won drie etappes in zijn carrière, waarvan twee in 2010. 

Na zijn zege in Spa, de etappe die werd stilgelegd door Fabian Cancellara

De rest van de selectie bestaat uit de volgende namen: Fabien Grellier (debutant), Romain Sicard (vijfde deelname), Rein Taaramaë (zevende deelname), Damien Gaudin (tweede deelname) en Jérôme Cousin (derde deelname en dit seizoen ritwinnaar in Parijs-Nice). Opvallende afwezigen zijn Adrien Petit en vooral Jonathan Hivert, die dit jaar al enkele mooie dingen heeft laten zien.