Tour 2018: Dimension Data selecteert Tom-Jelte Slagter

Tom-Jelte Slagter maakt deel uit van de selectie van Dimension Data voor de Tour de France. Zijn team verwacht vooral een prestatie van hem op de Mûr de Bretagne. De absolute kopman is Mark Cavendish.

Slagter
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

Voorafgaand aan de Tour de France zijn er echter veel vraagtekens rondom de topsprinter. Cavendish won dit seizoen pas één keer, namelijk de derde etappe in Ronde van Dubai. Op het moment dat de Brit eindelijk in vorm leek te raken, kwam hij hard in aanraking met een verkeersobstakel in Milaan-Sanremo. Daarbij brak hij een rib, terwijl hij eerder in het seizoen ook al door valpartijen had moeten opgeven in de Abu Dhabi Tour en Tirreno-Adriatico. 

De voorbije weken deed Cavendish hardheid op in de Ronde van Californië, Ronde van Slovenië en Adriatica-Ionica, maar in geen van de rondes mocht hij de handen in de lucht gooien. "Ik had serieuze twijfels of ik op tijd hersteld zou zijn voor de Tour de France. Het is een moeilijke reis geweest, maar nu voel ik me er klaar voor om nog een keer alles te geven in de Tour", zegt hij op de site van zijn ploeg. 

Cavendish behaalde in zijn loopbaan al dertig ritzeges in de Tour de France en staat daarmee dicht bij recordhouder Eddy Merckx, die 34 keer zegevierde in Frankrijk. "De Tour is niet alleen de grootste wielerkoers ter wereld, maar het is ook een van de grootste sportevenementen ter wereld. Ik ben verheugd dat ik deel uitmaak van een sterk team en ik ga proberen dichterbij het record van Eddy Merckx te komen."

Aanvallers

Met Jay Thomson, Mark Renshaw, Julien Vermote, Reinardt Janse van Rensburg en eventueel Edvald Boasson Hagen geniet Cavendish genoeg steun in de massasprint. Boasson Hagen zou op zijn beurt zelf ook iets kunnen uitrichten in vluchtetappes. Zo won hij vorig jaar de negentiende rit naar Salon-de-Provence. 

Blijven er nog twee plekken over. Die zijn voor Serge Pauwels en dus Slagter. Van hen mag verwacht worden dat ze in etappes die bergop gaan bij de beste aanvallers meedoen. Met de Mûr de Bretagne en de rit naar Mende zijn er twee etappes op maat gemaakt voor vooral Slagter.