Boels Ladies Tour live op L1 en Omroep Gelderland

De 21ste Holland Ladies Tour zal dit jaar live worden uitgezonden op de Nederlandse regionale omroepen L1 en Omroep Gelderland. Dat maakt de organisatie van de etappekoers vandaag bekend.

Anna van der Breggen Annemiek van Vleuten Boels Ladies Tour

De uitzendingen van de Women's WorldTour-koers, die dit jaar van 28 augustus tot en met 2 september op het programma staat, zullen elke dag tussen 14.30 en 16.30 uur te zien zijn op de kanalen beide omroepen. De presentatie is in handen van Sander Kleikers en de Arnhemse oud-prof Maarten Tjallingii. Voormalig profwielrenster Marieke van Wanroij verzorgt elke uitzending een inkijkje in het vrouwenpeloton.

In navolging van de vrouwenronde van Noorwegen en de Giro Rosa is de Boels Ladies Tour de derde vrouwenmeerdaagse op het hoogste niveau die uitpakt met live-registratie. Koersdirecteur Thijs Rondhuis spreekt van een grote stap voor het vrouwenwielrennen: "Voor zowel het evenement als het vrouwenwielrennen is het van groot belang dat de steeds groter wordende groep van liefhebbers en volgers van de sport de verrichtingen van de rensters in deze wedstrijd live kunnen volgen. Hiermee geven we toppers als onze afgelopen eindwinnaressen Annemiek van Vleuten en Chantal Blaak het podium dat ze verdienen."

Kleikers (L1) en Guido Lavalaye van Omroep Gelderland zijn blij met de samenwerking met de Boels Ladies Tour. "Dankzij onze regionale tv-zenders kan de wielerliefhebber opnieuw topsport van hoog niveau zien, zowel binnen als buiten de grenzen van onze provincies. We zijn blij met dit initiatief de professionalisering van het vrouwenwielrennen een duwtje in de juiste richting te kunnen geven en te laten zien wat wij als regionale omroepen in huis hebben."

Dit jaar start de Boels Ladies Tour in Arnhem met een proloog. Deze opener wordt gecombineerd met het wielerevenement Rush Hour, dat ook in de Gelderse provinciehoofdstad plaats vindt. Deze wedstrijd zal op dinsdagavond 28 augustus eveneens live op de regionale televisie te zien zijn. De Boels Ladies Tour en Rush Hour zullen de komende jaren samen optrekken.

De eerste etappe is een heuvelachtige in en om Nijmegen. Hierna volgen ritten met aankomst in Gennep en Weert. Via de traditionele koninginnenrit door de Limburgse heuvels met aankomst op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard komen de rensters aan bij de slotrit in Roosendaal: een 16 kilometer lange afsluitende tijdrit.

De Holland Ladies Tour staat sinds 1998 op het programma. De eerste editie werd gewonnen door Elsbeth van Rooy-Vink, verder staan er namen als Leontien van Moorsel, Mirjam Melchers op de erelijst. Marianne Vos heeft de meeste eindzeges op haar naam staan. Van 2009 tot en met 2012 was zij oppermachtig in de rittenkoers.

Vorig jaar was Annemiek van Vleuten de beste in de zesdaagse etappewedstrijd. Ze was de sterkste in de proloog in haar thuisstad Wageningen. In de resterende etappes wist ze haar oranje leiderstrui met verve te verdedigen. Ook dit jaar staat de regerend wereldkampioene tijdrijden vermoedelijk aan de start van de vrouwenronde van Nederland, zo meldt de organisatie.